Koningsnacht achter geblindeerde hekken, horeca en politiek niet blij

Foto ter illustratie
© ANP
GOUDA - De Goudse Koningsdag op de Markt vindt dit jaar achter geblindeerde hekken plaats. 'Vanwege de veiligheid en de financiën', zegt wethouder Thierry van Vugt (D66, cultuur). De omliggende horeca is boos, net als een deel van de gemeenteraad.
De hekken en beveiligers moeten voorkomen dat bezoekers drank meenemen van thuis of halen bij omliggende zaken. Zelf water meenemen is eveneens uit den boze. Organisator Mass Events krijgt weliswaar subsidie, maar zegt de inkomsten hard nodig te hebben vanwege alle gestegen kosten. Entree heffen is geen optie. Dat is één keer geprobeerd in 2016, en toen liet Gouda het festival massaal links liggen.
'Gratis Koningsnacht is een traditie waar we niet van af willen, ook al niet vanwege mensen met een krappe beurs', geeft de wethouder als een van de redenen voor de geldelijke bemoeienis van het college. Hij benadrukt verder het belang van Mass Events voor de stad. 'Als de organisatie omvalt, zijn er ook geen andere jongerenevenementen. Maar het is een eenmalige kunstgreep.' Hij overweegt een verhoging van de evenementensubsidie.

Omliggende horeca boos

Horecazaken rond de Markt doen dit jaar niet mee. 'Het was te kort dag' om hen erbij te betrekken', zeggen de wethouder en organisator Mass Events. De zaken zijn boos. De eisen om mee te doen waren volgens hen onredelijk hoog. Als gevolg daarvan zitten hun bezoekers woensdagavond tegen geblindeerde hekken aan te kijken.
'Het waren absurde voorwaarden', zegt Linda Verschut van Leefbaar Gouda (LG) tegen Omroep West. LG was met de CU en de VVD één van de partijen die vragen stelden in de raad. 'Ze betalen bovendien al mee, want Koningsnacht krijgt subsidie van Gouda Onderneemt en de Stichting Samenwerkende Binnenstadondernemers (SBG).' Ze vindt het nog steeds jammer dat een motie over de garantstelling en andere extra kosten voor de gemeente uiteindelijk niet is ingediend, omdat de wethouder beterschap beloofde.

'Dure tassencontrole'

'Een dure tassencontrole' noemt zij de 20.000 euro die de gemeente betaalt voor de hekken en de beveiliging. Dat de hekken er ook komen voor de veiligheid, wil er bij haar niet in. Volgens de wethouder dienen ze om de optredens van de terrassen te scheiden, zodat er ruimte overblijft voor de hulpdiensten en de politie makkelijker kan optreden bij ongeregeldheden.
Ondanks de kritiek, is Verschut net als de meeste Gouwenaars blij dat Koningsnacht doorgaat. 'Al lijkt het me niet gezellig, voor elk patatje moet je van het terrein af. Toch gaan we er een feestje van maken', zegt ze. 'En laten we vooral hopen dat het geen financieel debacle wordt, want dat kost het ons nog meer geld.'