Man doodt buurman tijdens gevecht, maar wordt niet vervolgd

Hulpdiensten aan de Weteringkade in Den Haag
© Regio 15
DEN HAAG - De 50-jarige Jairo F. mocht zich met een mes verdedigen toen hij in zijn woning aan de Haagse Weteringkade werd aangevallen door zijn 26-jarige vriend Jacco en zijn hond. Dat vindt het Openbaar Ministerie. Jacco raakte dodelijk gewond tijdens het bloederige gevecht, maar de verdachte kan daarvoor volgens de officier van justitie niet veroordeeld worden. 'Dit was voor hem een situatie van overleven.'
Op de avond van 29 november 2021 kwam Jacco met zijn pitbull-achtige hond Smoke bij de verdachte op bezoek aan de Weteringkade. Ze dronken een biertje, en rookten cocaïne. Jacco kon daar niet goed tegen en werd daar wel vaker paranoïde van.
De sfeer sloeg bij het bezoek om. 'Jacco pakte mij bij mijn keel en noemde me kankerneger', vertelde F. woensdag bij de rechtbank. Hij probeerde zijn maat te kalmeren, maar er ontstond vervolgens een gevecht. 'Jacco sloeg me, en zijn hond beet me.'

'Mocht zich verweren met mes'

F. pakte vervolgens een mes dat op het aanrecht lag, en gebaarde zijn vriend dat hij moest gaan. Jacco leek dat te doen, hij liep al naar de deur. Maar draaide zich vervolgens toch om en begon weer te vechten. Zijn hond beet zich vast in de arm van F.
'Bij dit excessieve geweld mocht hij zich verweren met een mes', vertelde het Openbaar Ministerie daarover. De politie heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar de toedracht van de dood van Jacco, en hield ook een reconstructie.

Geloofwaardig verhaal

Volgens het Openbaar Ministerie was het gevecht voor Jaïro F. (50) 'een situatie van overleven'. F. had daarnaast een geloofwaardig verhaal verteld. De aanklager vroeg daarom de Haagse rechtbank F. te ontslaan van verdere rechtsvervolging. Dat zou betekenen dat F. niet gestraft gaat worden.
De officier van justitie snapte overigens wel dat de uitkomst van de zaak 'onbevredigend' is. De ouders houden de verdachte namelijk wel verantwoordelijk voor de dood van hun kind. Ze eisen daarom 17.000 euro van de verdachte. De uitspraak in de zaak volgt over twee weken.