Vijf opvallende noteringen in Sweet Sixties Top 60 op Radio West

Presentatoren Marjolein en Patrick
© Omroep West
REGIO - Herinneringen herleven deze week op Radio West. Tijdens de themaweek Sweet Sixties draait het uitsluitend om de jaren zestig en dat lokt heel veel reacties uit. Ruim 9200 stemmen kwamen er binnen voor de afsluitende Sweet Sixties Top 60. Dat is een record. Vorig jaar waren het er 7500. Het resultaat is vrijdag 3 november tussen 14.00 en 19.00 uur te horen op de radio. Dit zijn vijf opvallende noteringen.

60. Jimi Hendrix Experience - Hey Joe

De hekkensluiter is de eerste van in totaal 6 nieuwe binnenkomers dit jaar. 'Hey Joe' is uitgegroeid tot een rockstandaard, maar wie het precies heeft geschreven, blijft nog steeds onduidelijk.
Het nummer gaat over een man die op de vlucht is richting Mexico, nadat hij zijn vrouw heeft neergeschoten. Het is in december 1966 de debuutsingle van de Jimi Hendrix Experience en in 1967 de eerste hit van de formatie in de Nederlandse Top 40. Bij de opnames krijgt Hendrix in Engeland hulp van Chas Chandler, een lid van The Animals. 'Hey Joe' gaat ook de boeken in als het laatste lied dat werd opgevoerd op het legendarische Woodstock festival in 1969.

37. Led Zeppelin - Whole lotta love

De Engelse rockband Led Zeppelin komt opvallend hoog binnen dit jaar met het eerste nummer van het album Led Zeppelin II uit 1969. De zang van 'Whole Lotta Love' door Robert Plant stond in één take op de band. Het nummer is gebaseerd op een bluesplaat die Muddy Waters al in 1962 opnam met de titel 'You need love'.
De overeenkomsten vielen ook Willie Dixon op, die 'You need love' schreef. Hij klaagde Led Zeppelin jaren later aan. De band trof een schikking die voor de schrijver lucratief uitpakte. Met het geld startte Dixon een project om scholen van muziekinstrumenten te kunnen voorzien. 'Whole lotta love' bereikte nummer 4 in de Nederlandse Top 40.

33. Ennio Morricone - Once upon a time in the west

De hoogste nieuwe binnenkomer staat op naam van de Italiaanse componist Ennio Morricone. Hij componeert de muziek voor de film Once Upon a Time in the West. De spaghettiwestern van regisseur Sergio Leone was in 1972 een dikke hit in de bioscopen.
Hoofdrollen worden gespeeld door Claudia Cardinale, Henry Fonda en Charles Bronson. Van de soundtrack werden wereldwijd tussen de 5 en 10 miljoen exemplaren verkocht. Ennio Morricone overlijdt in de zomer van 2020 in de Italiaanse hoofdstad Rome op 91-jarige leeftijd.

30. Johnny Cash - A boy named Sue

Op 24 februari 1969 treedt Johnny Cash op in de San Quentin gevangenis. Het wordt gefilmd voor een tv-special en er wordt een live-album van gemaakt. Met zijn optreden voor de gevangenen steelt Cash het hart van de 'gewone'Amerikanen. Tijdens het concert zingt hij voor het eerst 'A boy named Sue', geschreven door dichter Shel Silverstein.
Het is het verhaal van een jongen met de naam Sue. Hij is woedend op zoek naar zijn vader, die er vandoor is gegaan. De single wordt de grootste hit voor Johnny Cash en staat drie weken op nummer 2 in de Amerikaanse Billboard Hot 100. De pieptoon aan het eind verbergt de uitdrukking 'Son of a bitch', want die was ongewenst in de tv-special en ook op radiostations die de single wilden draaien. 'A boy named Sue' stond al in de Sweet Sixties Top 60 van 2021. Dit jaar is de single terug in de lijst gestemd.

11. Bee Gees - Massachusetts

Massachusetts van de Australische band Bee Gees komt uit 1967 en werd geschreven door de broers Robin, Maurice en Barry Gibb zelf. Het is de eerste nummer 1-hit van deze band in het Verenigd Koninkrijk en belandt ook in verschillende andere landen op de eerste plaats, waaronder in België en Nederland. Inhoudelijk is het nummer bedoeld als tegenhanger van alle flower power liedjes uit die tijd.
De hoofdrolspeler uit Massachusetts is ook naar San Francisco gegaan om zich bij de hippies aan te sluiten, maar heeft heimwee naar Massachusetts. Daar zijn inmiddels alle lichten uit… want iedereen is naar San Francisco vertrokken. De Bee Gees hadden eigenlijk The Seekers in gedachten toen ze het schreven, maar in die fase van hun carrière lukte het ze niet om het lied onder hun aandacht te brengen. De broers nemen het dan maar zelf op. In de Sweet Sixties Top 60 is het de snelste stijger dit jaar met een winst van maar liefst 30 plaatsen ten opzichte van vorig jaar.
Radio West zendt de Sweet Sixties Top 60 uit op vrijdag 3 november tussen 14.00 uur en 19.00 uur met Marjolein Visser en Bas Martinius. De hele lijst vind je hier.