Gebouw van Universiteit Leiden bezet door demonstranten

Demonstranten hebben het universiteitsgebouw bezet
© Sleutelstad
LEIDEN - Leden van de klimaatactiegroep End Fossil hebben twee lokalen in het Lipsiusgebouw van de Universiteit Leiden bezet. Dat meldt de universiteit op haar website. De demonstranten - onder wie studenten van de Universiteit Leiden, TU Delft en Erasmus Universiteit Rotterdam - vroegen aandacht voor de klimaatcrisis. Om 18.00 uur is het pand door de politie ontruimd.
'Bezetting van onze gebouwen staan we nooit toe', schrijft de universiteit. De universiteit heeft, na overleg met lokaal gezag, besloten om de bezetting donderdagmiddag te beëindigen. Het bestuur heeft de demonstranten verteld dat de bezetting om 17.00 uur afgelopen moet zijn. Om 17.30 uur waren nog niet alle demonstranten weg. Het bestuur heeft het gebouw overgedragen aan de politie.
Bij de ingang van het gebouw wordt gecontroleerd op studentenkaarten. De demonstratie is volgens de onderwijsinstelling niet vooraf aangemeld bij de universiteit. Het protest verloopt gemoedelijk, laat een woordvoerder van de universiteit weten.

Regels naleven

Het onderwijs en onderzoek in het Lipsiusgebouw, dat van de Faculteit Geesteswetenschappen is, gaat donderdag zoveel als mogelijk door. 'De universiteit ziet erop toe dat de regels door de actievoerders worden nageleefd, zodat het gebouw een veilige plek blijft om te werken en studeren.'
Deze regels zijn donderdag uitgelegd aan de demonstranten. Het onderwijs in de bezette lokalen wordt verplaatst. Een aantal lezingen is geannuleerd en alle universiteitsgebouwen in Leiden gaan om 17.00 uur dicht. 'Er kunnen geen sociale activiteiten kunnen plaatsvinden op de universiteit, omdat de veiligheid van de aanwezigen in de gebouwen niet kan worden gegarandeerd', laat de onderwijsinstelling weten.

Gesprek

Rector Magnificus Hester Bijl is langsgekomen om met de demonstranten te spreken. De woordvoerder van de universiteit vertelt dat het een goed gesprek is geweest. End Fossil eist dat de Universiteit Leiden de banden breekt met de fossiele industrie. Afgelopen mei demonstreerde de actiegroep voor hetzelfde doel, toen ook in het Lipsiusgebouw.
In een bericht op de website liet de universiteit al weten dat het bestuur de zorgen over de klimaatcrisis deelt. Daarnaast wordt de vrijheid van meningsuiting gerespecteerd. Het bestuur gaat graag met de studenten en medewerkers in gesprek over verduurzaming. Op dit moment wordt ook gekeken naar de samenwerking met de fossiele industrie. In juni 2024 moeten hier nieuwe criteria over worden vastgesteld.