Oud-burgemeester van Pijnacker-Nootdorp overleden

Francisca Ravestein
© Gemeente Pijnacker-Nootdorp
PIJNACKER-NOOTDORP - Francisca Ravestein, oud-burgemeester van de gemeente Pijnacker-Nootdorp, is zondag overleden. Ravestein was hier tussen juni 2014 en januari 2022 burgemeester. Ze is 71 jaar geworden.
D66-politica Ravestein was voor haar periode als burgemeester van Pijnacker-Nootdorp gemeenteraadslid en later fractievoorzitter in Rotterdam, tussen 1988 en 1998. In 1998 verliet ze de Rotterdamse raad, omdat ze werd gekozen voor de Tweede Kamer.
In het parlement hield de bestuurder zich vooral bezig met ruimtelijke ordening en monumentenzorg. Na vier jaar eindigde haar Kamerlidmaatschap, omdat ze niet herkozen werd. Vervolgens was Ravestein nog wethouder in Renkum en waarnemend burgemeester van Beverwijk (2007-2008).

Koninklijke onderscheidingen

Ook in de sportwereld verdiende Ravestein haar sporen. In 2010 werd ze benoemd tot voorzitter van de Nederlandse Basketball Bond (NBB), een functie die ze tot 2020 vervulde. Ze kreeg voor haar werk als (sport)bestuurder diverse koninklijke onderscheidingen. Begin 2022 werd ze nog bevorderd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau door commissaris van de Koning Jaap Smit, wegens haar inzet voor de basketbalbond.
Naast haar voorzitterschap van de NBB was Ravestein ook lid van de International Basketball Federation, de International Wheelchair Basketball Federation en van sportkoepel NOC*NSF. Op de Paralympische Spelen van Londen (2012) en Rio de Janeiro (2016) was ze de vertegenwoordiger van de NBB.

Burgemeesterschap vroegtijdig ten einde

In 2022 legde ze haar taken neer als burgemeester van Pijnacker-Nootdorp, negen maanden voordat haar termijn afliep. Dat deed ze naar eigen zeggen zodat haar opvolger de kans kreeg om te beginnen vóór de gemeenteraadsverkiezingen van 2022.
In verband met het overlijden van Ravestein hangt de gemeentevlag maandag halfstok in Pijnacker-Nootdorp.