Telefoon vol herinneringen en bankpas gestolen door oplichters: 'Kwam zo geloofwaardig over'

De verdachte die het geld pint
© Politie
DEN HAAG - 'Op mijn telefoon stonden veel foto's en herinneringen. Die ben ik kwijt', vertelt het 65-jarige slachtoffer van een sluwe babbeltruc geëmotioneerd. Hij is in de maling genomen door een zogenaamde bankmedewerker, die van alles over hem wist. Naast de telefoon is ook zijn pinpas gestolen. Daar is geld mee opgenomen en de pinner is gefilmd.
Dit is een zaak uit het opsporingsprogramma Team West van dinsdag 9 januari. Meer zaken zijn hier te vinden.
De Hagenaar wordt op woensdagavond 9 augustus gebeld door iemand die zegt dat hij van de fraudeafdeling van de bank is. De vraag is of hij vanuit België via een iPhone 750 euro heeft overgemaakt vanaf zijn rekening. Omdat de man dat niet heeft gedaan, wordt hem wijsgemaakt dat hij de dupe is van fraude en dat er een virus op zijn telefoon zit.
Het slachtoffer moet inloggen op zijn bankapp en dan blijkt dat de beller tot op de cent nauwkeurig kan vertellen hoeveel er op de rekening staat. Ook weet hij het rekeningnummer, het adres en allerlei andere gegevens van de 65-jarige man op te noemen.

'Zo geloofwaardig'

Hierdoor raakt de man overtuigd dat hij echt met iemand van de bank te maken heeft. 'Hij kon op mijn bankrekening kijken. Het kwam zo geloofwaardig over, dat ik niet wist dat ik in de maling werd genomen. Hij nam overal rustig de tijd voor. Ik heb twee uur aan de telefoon gezeten, alles was tot in de puntjes gerepeteerd. Hij wist van alles, en dat had ik niet verteld', zegt de man.
Het slachtoffer vermoedt achteraf dat hij twee weken eerder is gehackt via berichten die hij binnenkreeg op WhatsApp. Hierdoor zijn de oplichters mogelijk achter zijn gegevens gekomen en konden ze overal inloggen.

Pas en telefoon opgehaald

Om de problemen op te lossen, stuurt de zogenaamde bankmedewerker een collega langs die de bankpas en pincode ophaalt. De man zou dan een nieuwe pas met een andere pincode krijgen. Ook de telefoon wordt meegenomen omdat die gereset zou moeten worden. Na een half uur komt de bankmedewerker die terugbrengen, wordt het slachtoffer beloofd.
Maar er komt niemand terug. Dan beseft de man dat er iets niet klopt. Hij stapt op zijn scootmobiel en rijdt naar zijn dochter om het verhaal te vertellen. Als ze de bank bellen, blijkt dat er bij een geldautomaat aan het Jonckbloetplein al bijna 500 euro is opgenomen met de pas van het slachtoffer.
De verdachte die het geld pint
© Politie
'Als ik niet zo snel was geweest met blokkeren, hadden ze me helemaal leeg getrokken', vertelt het slachtoffer. 'Ze hadden ook de limiet verhoogd, dus ze hadden me in het rood getrokken. Zeker weten.'
Daarnaast zijn familieleden en vrienden van de man via de gestolen telefoon op WhatsApp benaderd. Meerdere mensen zijn uit naam van het slachtoffer gevraagd om geld te lenen, maar daar is niemand in getrapt. 'Ik heb altijd voor mijn geld gewerkt. Andere mensen doen het op een andere manier', verzucht de man.
De emotionele schade na de oplichting is groot. Op de telefoon stonden foto's en herinneringen, die is het slachtoffer nu kwijt:
Oplichting maakt grote indruk: foto's, herinneringen en geld kwijt - Team West
De politie hoopt dat iemand de verdachte die het geld opneemt herkent. Het is waarschijnlijk niet dezelfde man als die bij het slachtoffer thuis was. Daarom is ook informatie over met wie hij mogelijk samenwerkt welkom.

Weet u wie het is?

Bel de opsporingstiplijn: 0800-6070
Bel Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000
Of vul een digitaal tipformulier in op de site van de politie of Meld Misdaad Anoniem