Son Mieux, Krezip, Rondje Doe Maar en Adriaan Persons spelen op gratis Bevrijdingsfestival

DEN HAAG - Krezip, Rondje Doe Maar en Adriaan Persons. Het zijn slechts enkele van de artiesten die zondag 5 mei in Den Haag op het Bevrijdingsfestival staan. Son Mieux komt per helikopter naar het Malieveld om het festival af te sluiten, de Haagse band is dit jaar één van de ambassadeurs van de vrijheid. Het gratis toegankelijke evenement is meer dan alleen een muziekfestival en heeft ook een uitgebreide randprogrammering waarin de viering van de vrijheid centraal staat.
Tijdens de bekendmaking van de line-up voor het Bevrijdingsfestival 2024 in Den Haag loopt de organisatie stralend rond. Het is weer gelukt een volledig festival neer te zetten met een veelzijdige line up en een gevarieerde randprogrammering. In januari was de situatie nog penibel. 'We stonden financieel wel echt op omvallen', sprak Robert-Jan Rueb van de organiserende R.G. Ruijs Stichting eerder op Radio West.
Half januari 2024 kondigde het kabinet aan de Nederlandse Bevrijdingsfestivals met één miljoen euro te steunen. Door het slechte weer werd afgelopen jaar minder omzet gedraaid en hierdoor kwam het bestaan van de festivals op 5 mei in gevaar. 'Voor de editie van dit jaar is het extra geld voldoende. Daarmee kunnen we onze schulden afbetalen. De eerste pleister is hiermee geplakt.', zegt Rueb.

Personal Trainer, Ray Greene en oud-bandlid Prince

Nu ligt alle aandacht volledig op de programmering. Het is nog 56 dagen tot het feest losbarst. Op het Malieveld staan op twee podia vanaf 13.00 uur een keur aan artiesten. Op de ASN Bank Stage zie je - behalve Son Mieux - verder Krezip, Bibi Breijman, de tributeband Rondje Doe Maar, Adriaan Persons, Personal Trainer, Ray Greene, en voormalig Prince-bandlid Liv Warfield.
De 27-jarige Adriaan Persons is een singer-songwriter. Hij was toetsenist in de band Rondé en schreef onder andere mee aan meerdere nummers van Maan en Flemming en werkte mee aan songs van DI-RECT en Ilse de Lange.
Op de Sena Performers Stage staan Billy The Kit, Poke, Ross en Iba ft. Extince, Reanny en Nyarko. Deze stage heeft ook een extra koninklijk tintje door het optreden van DJ Fvo, of eigenlijk Prins Floris van Oranje.
Op het gratis toegankelijke Bevrijdingsfestival wordt 79 jaar vrijheid niet alleen gevierd met muziek. Met een inhoudelijk programma rondom het provinciehuis is er aandacht voor vrijheid, democratie en de rechtsstaat. Daar is een vrijheidscollege met Raoul Heertje, een talkshow met Ron Fresen en een optreden van het stand-upcomedygezelschap Puur Gelul, met onder meer Maarten Spanjer en Jeffrey Spalburg. Voor kinderen is er een optreden van Woezel en Pip. Op het plein voor het Provinciehuis staan een groot aantal historische legervoertuigen.