Herbouw afgebrande kerk bijna klaar, kruis weer teruggeplaatst

HOOGMADE - Het is de kers op de taart bij de herbouw van de afgebrande Onze-Lieve-Vrouw-Geboortekerk in Hoogmade. Afgelopen week werd het kruis boven op de torenspits teruggeplaatst. Daarmee is de kerk officieel opnieuw opgebouwd, bijna 4,5 jaar nadat een verwoestende brand het gebedshuis volledig in de as legde.
De kerk in Hoogmade ging eind 2019 in vlammen op. Er bleef weinig over van het beeldbepalende gebouw in Hoogmade, tot verdriet van de gemeenschap. Als klap op de vuurpijl stortte de torenspits in en begaf het dak het.
Van het oude kruis was weinig over
© Kees van der Burg
Groot was de vreugde dan ook toen in 2021 werd besloten om de kerk opnieuw op te bouwen. Vorig jaar is er al een bijzondere mijlpaal bereikt: enorme kranen hesen de nieuwe torenspits op het gebouw.

Kruis op torenspits geplaatst

En vorige week was het de beurt aan het kruis. Dat daalde neer vanuit de hemel aan een grote kraan en werd aan de nieuwe torenspits bevestigd. Daarmee is de herbouw van de kerk officieel afgerond.
Nu is het de bedoeling dat de kerk in juli ook echt weer klaar is voor gebruik. Bisschop Hans van den Hende heeft het nieuwe kruis én drie nieuwe kerkklokken alvast gezegend.
'Ik hoop dat de mensen weer op het geluid van de klokken afkomen en een bezoekje aan de kerk brengen', zegt hij tegen mediapartner Studio Kaag en Braassem.