Eén van drukste N-wegen van Nederland dit weekend helemaal dicht: 'Ga de weg niet op'

In de nieuwe situatie sluit de N211 aan op N222
© Provincie Zuid-Holland
WATERINGEN - Opletten geblazen voor weggebruikers... vanaf vrijdagavond 22.00 uur gaat de Wippolderlaan, oftewel de N211, helemaal op slot. Het is de start van de werkzaamheden aan het traject waar al jaren over wordt gesproken. De provincie wil de doorstroming verbeteren.
Het gaat ein-de-lijk gebeuren: de Wippolderlaan gaat op de schop. Dat is hard nodig, want dit traject kent namelijk dagelijks, vooral in de spits, lange files. Het is zelfs één van de drukste provinciale wegen van Nederland. Dagelijks rijden er zo'n 80.000 voertuigen overheen.
Dit deel van de Wippolderlaan wordt afgesloten
© Omroep West
'De verwachting is dat er in de toekomst nóg meer automobilisten over de Wippolderlaan rijden, waardoor filevorming alleen maar toeneemt', zegt Marjolein Vellekoop, woordvoerder van de provincie Zuid-Holland.
Daarom is het dus belangrijk dat de weg wordt aangepast. Drie jaar lang zal er worden gewerkt aan de reconstructie van de weg. Het project is naar verwachting medio 2027 klaar.

'Ga de weg niet op'

Wat gaat er precies gebeuren? De weg wordt verbreed van twee keer twee, naar twee keer drie rijbanen. Ook komen er bij de aansluiting met de Laan van Wateringse Veld en aansluiting met de Westlandroute (N222) twee viaducten. Tot slot wordt de Zwethzone gedeeltelijk opnieuw ingericht.
Bekijk hier hoe de Wippolderlaan eruit komt te zien:
Wippolderlaan (N211) gaat op de schop: dit gaat er gebeuren
Toch hoeven automobilisten niet bang te zijn dat ze drie jaar lang niet over de weg kunnen rijden. 'De weg blijft open voor verkeer, al zal je natuurlijk altijd wel wat hinder van bouwwerkzaamheden hebben.'
Daarnaast gaat de weg wel twee weekenden helemaal dicht. 'Dat is nodig om bepaalde werkzaamheden veilig uit te kunnen voeren.'
De Wippolderlaan is twee weekenden dicht: vrijdag 22 maart van 22.00 uur tot maandag 25 maart 4.00 uur en vrijdag 5 april van 22.00 uur tot maandag 8 april 4.00 uur.
Volgens de provincie moeten automobilisten tijdens de weekendafsluitingen rekening houden met flinke vertragingen, zeker omdat er nog een afsluiting is in de omgeving, namelijk de Herenstraat in Wateringen. 'Ook op de omleidingsroutes zal het erg druk zijn. Ons advies is dan ook: bereid je goed voor op je reis, check de omleidingsroutes, neem het ov of pak een ander vervoersmiddel.'

'Belang voor de regio'

Er loopt in hoger beroep nog een rechtszaak over de reconstructie van de weg. De McDonald's en het BP-tankstation bij Wateringen, zijn namelijk vanwege de verbreding verdwenen. Concessiehouder André van der Goes van Zwethland B.V. eist daar een flinke schadevergoeding voor. Desondanks start de aannemer met de werkzaamheden, dit 'vanwege het belang voor de regio'.