Nachtbus van en naar Bollenstreek voor uitgaanspubliek

Jongeren in een nachtbus na een avondje stappen, foto ter illustratie
© ANP
NOORDWIJK - Er gaat een nachtbus rijden tussen Leiden, Katwijk en Noordwijk. De gemeente Noordwijk laat weten dat er een vervoerder is gevonden die de nachtelijke ritten gaat verzorgen. De bus gaat in ieder geval in 2024 en 2025 elk weekend op vrijdag- en zaterdagnacht rijden en mogelijk ook tijdens feestdagen.
Het college van burgemeester en wethouders in Noordwijk had al plannen om een pilot te gaan doen met een nachtbus. Nu het Katwijkse bedrijf Jonker Travel de ritten op zich gaat nemen, kan worden gestart met de proef. 'Hoogstwaarschijnlijk al vanaf april', laat de gemeente weten.
Mensen die gebruik willen maken van de nachtbus kunnen voor vijf euro per enkele reis via de busmaatschappij een kaartje kopen. Een ov-chipkaart kan niet worden gebruikt. Er kan de hele nacht in beide richtingen één keer per uur worden gereisd, zegt de gemeente.

Beveiliger mee

Het is de bedoeling dat de bus straks in de gemeente Katwijk stopt bij de haltes Valkenburg Oost, Duinvallei en gemeentehuis. In Noordwijk zijn dat het Picképlein en het Vuurtorenplein. In de eerste weekenden rijdt er een beveiliger mee in de bus.
Begin volgend jaar gaan de gemeenten Noordwijk en Katwijk de pilot evalueren. Ze bepalen dan of de nachtbussen ook na 2025 blijven rijden. Dat heeft onder meer te maken met wat QBuzz van plan is, de vervoerder die vanaf eind december het busvervoer in Zuid-Holland Noord mag gaan verzorgen.

Nog wachten op akkoord

Er is nog een kleine kans dat de nachtbus er toch niet komt. De provincie Zuid-Holland én vervoerders Arriva en QBuzz moeten nog akkoord gaan. Maar de gemeente Noordwijk zegt geen problemen te verwachten, omdat beide bedrijven hebben aangegeven in 2024 en 2025 geen nachtbussen te laten rijden.
Vorig jaar bleek uit onderzoek van de gemeente Noordwijk en Katwijk nog dat de pilot niet haalbaar was. Er was niet genoeg animo onder de vervoerders, omdat te weinig chauffeurs bereid zouden zijn 's nachts te gaan rijden. Ook speelde het risico op vervelend gedrag in de bus een rol.