Zebrapad op weg gevaarlijk, auto's rijden te hard: 'Vrouw heeft alles gebroken wat ze breken kon'

Het zebrapad op de Molenlaan in Honselersdijk
© WOS
HONSELERSDIJK - Op de Molenlaan in Honselersdijk rijden auto's vaak veel te hard. Hierdoor zien omwonenden het vaak (bijna) fout gaan op de oversteekplaats. 'Een paar jaar geleden is er al een vrouw aangereden, zij heeft alles gebroken wat ze maar breken kon.' Ook zorgt de snelheid voor geluidsoverlast en is het kruispunt onoverzichtelijk.
Omwonende Hans Giphart maakt zich al jaren hard voor het aanpakken van dit probleem. 'Mijn vrouw en ik zijn sinds 2020 bezig om de situatie hier veiliger te krijgen.' Ook voor die tijd voerden bewoners gesprekken met de gemeente, weet Giphart. 'En wij blijven ons inzetten, want dit verkeerspunt is zó gevaarlijk.'
Dit is een serie van mediapartner WOS over gevaarlijke wegen in het Westland. De lokale omroep vroeg inwoners naar de 'gevaarlijkste' wegen. Meer dan 350 mensen stuurden een verkeerssituatie in. Wij lichten er zes uit. Deze keer: de Molenlaan in Honselersdijk.
Het gevaar ontstaat doordat auto's vaak met meer dan vijftig kilometer per uur over het zebrapad rijden, zegt de bewoner. 'Hierdoor kunnen voetgangers niet veilig oversteken. Maar hier vlakbij is een school, dus er steken hier veel ouders met kinderen over.'
Ook andere omwonenden vinden de weg onveilig. 'Een paar jaar terug is hier een vrouw aangereden, zij stak het zebrapad over met haar rollator. Ze is een paar meter gelanceerd en heeft alles gebroken wat ze maar breken kon.'

Drempels en flitspaal

Buurtbewoners willen snelheidsbeperkende maatregelen, zoals drempels en een flitscamera. Volgens de inmiddels opgestapte wethouder Pieter Varekamp (VVD) is dit echter erg lastig.
'De route is een hoofdroute voor hulpdiensten, dat betekent dat fysieke verkeersremmende maatregelen, zoals drempels, niet gewenst zijn.' Varekamp gaf ook aan dat hij een flitspaal heeft aangevraagd bij het Openbaar Ministerie, maar dat deze locatie is afgekeurd.
Deze serie van de WOS is in december vorig jaar gemaakt. Destijds was Piet Varekamp nog verantwoordelijk verkeerswethouder in Westland. Begin maart stapte de VVD-bestuurder op, nadat hij al een lange tijd onder vuur lag. Ook zijn aandeel in het oplossen van verkeersproblemen speelde een rol. Hij zou alles voor zich uit schuiven, luidde de kritiek. Ook toonde hij te weinig inzet om de problemen op te lossen, en rondom diverse wegenprojecten zou niet zijn geluisterd naar inwoners.
Volgens buurtbewoners is deze redenatie echter onzin, 'want verderop liggen ook drempels'. In een eerdere reactie gaf de toenmalig wethouder al aan dat de drempels hier voor mogelijke scheuren zouden kunnen zorgen in huizen.
Wethouder Varekamp is bekend met de problemen die bewoners noemen, zei hij destijds. De gemeente is bezig om de kruising met de Patrijslaan en Pijnacker Hordijklaan te verbeteren. Daarbij wordt ook naar het zichtveld gekeken, dat slecht zou zijn. 'Je hebt hier pas zicht op de weg als je midden op het fietspad staat', beweert een bewoner.

Voorlopig ontwerp

Aan een oplossing wordt gewerkt, zei wethouder Varekamp in december vorig jaar. 'Er is een voorlopig ontwerp gemaakt en begin volgend jaar zullen we naar de omgeving communiceren wat we hier van plan zijn om te doen. Het voornemen is om dat in de loop van volgend jaar te realiseren.'

Lees hier eerdere artikelen uit deze serie: