Zingende kikkers Duinrell bereiken cultstatus: 'Volwassen fans zingen de liedjes mee'

De Kikkershow van Duinrell
© Duinrell
WASSENAAR - De meivakantie betekent traditiegetrouw topdrukte in de attractieparken. Duinrell in Wassenaar is het op een na best bezochte park van ons land. Dat grote succes is misschien wel mede te danken aan een wat merkwaardige show die in 1979 aan het publiek werd gepresenteerd: een voorstelling met zingende en grappenmakende kikkers. Diederick van Dril tot Slotenkroos en zijn zes groene vrienden bereikten een cultstatus.
Het landgoed Duinrell heeft al sinds de jaren dertig een recreatiefunctie. In de jaren zeventig zijn er onder meer een camping, zwembad, speeltuin en theehuis gerealiseerd. Maar eigenaar en directeur Graaf Hugo van Zuylen van Nijevelt zit wel ergens mee in zijn maag: een nogal saai waterorgel.
Dat waterorgel is altijd een populaire trekpleister. Publiek kan plaatsnemen in een klein openluchttheater, met uitzicht op een vijvertje met daarin het orgel.

Door computer bestuurd

Dat wordt live bespeeld door een medewerker, die met zijn spel direct reageert op het publiek. 'Eigenlijk al heel erg interactief', vertelt de huidige directeur Philip van Zuylen van Nijevelt. Maar de organist gaat met pensioen en er is geen opvolger.
Daarom wordt besloten om het waterorgel dan voortaan maar door een computer te laten besturen. Helaas blijkt al vrij snel dat dit lang zo leuk niet is. Er moet iets gebeuren om het waterorgel en het buitentheatertje weer aantrekkelijk te maken.

Inspiratie bij Disney

Hugo van Zuylen komt op een idee als hij in de VS de Disneyparken bezoekt. Populair daar zijn de animatronic-shows, ofwel volledig mechanische voorstellingen met bewegende poppen. Dat soort zingende en pratende figuren zouden een aantrekkelijke toevoeging kunnen zijn aan de vijver met het waterorgel, meent Van Zuylen sr.
Een show met kikkers in de hoofdrol ligt voor de hand: het park in Wassenaar heeft dan al enkele jaren een kikker als beeldmerk. Het idee voor de Kikkershow is geboren. Het wordt een stevige investering, maar Van Zuylen is niet de man die zich daardoor laat afschrikken. 'Als ik het leuk vind, dan zal het publiek het ook leuk vinden' is altijd zijn motto geweest.

Een echte kunstenaar

Het ontwerp van de kikkers wordt gemaakt door Peter Collee, de huisontwerper van Duinrell. Een wonderlijke man, volgens Philip van Zuylen: 'Echt een kunstenaar. Hij woonde op het kasteel dat toen op het landgoed stond. Hij had geen vaste werktijden en hij kwam alleen in actie als hij inspiratie had.'
Het Duitse bedrijf Hofmann Figuren is gespecialiseerd in het maken van bewegende figuren voor pretparken en winkels. Hofmann krijgt de opdracht om op basis van de tekeningen van Collee zeven kikkers te maken: een presentator en twee muzikale zangtrio's.
De Kikkershow van Duinrell
Aan weerszijden van het waterorgel worden twee houten huisjes neergezet met rieten daken. Die krijgen grote deuren, die open en dicht kunnen. Zo kunnen de figuren makkelijk ten tonele verschijnen of verdwijnen. Het rechterhuisje krijgt een draaipodium, waardoor de twee zangduo's elkaar kunnen afwisselen.
Er komt nog heel wat techniek bij kijken. 'Alles werkte op basis van luchtdruk. Bandrecorders zorgden voor het geluid, maar ook de bewegingen van de kikkers en de deuren werden met die banden aangestuurd', vertelt Philip.

Stemmen en zang van kikkers

Voor de stemmen van de figuren neemt graaf Hugo van Zuylen contact op met de dan populaire imitator Robert Paul. Hij krijgt de vraag of hij de stemmen van de kikkers wil inspreken en -zingen.
Paul aarzelt in eerste instantie: 'Er was een script, maar dat was geschreven door iemand die geen scriptschrijver was. Ik heb het toen gelezen en gezegd dat ik het wel wilde doen, mits ik het zelf mocht herschrijven', zegt hij in 2010 in een interview.

Allemaal personages

Paul geeft elke kikker een eigen karakter. Hoofdpersonage Diederick van Dril tot Slotenkroos praat een beetje bekakt en blijkt van adel te zijn: een kleine knipoog naar de familie Van Zuylen.
Paul van Vliet met Diederik van Dril tot Slotenkroos
© Duinrell
Voor de muziek wordt Hans Vermeulen benaderd, die op zijn beurt twee zangeressen introduceert. Anita Meijer en Dianne Marchal vertolken de stemmen van de 'Kikkerettes'; vrouwelijke kikkers met rieten rokjes die verleidelijk met hun heupen draaien.
Philip herinnert zich nog dat hij mee mocht naar de studio van Vermeulen in Den Haag om de opname bij te wonen. 'Dat vond ik toen echt supercool.'

Play Kwek Show

Als alles op zijn plek staat, de bewegingen van de poppen synchroon zijn gelegd met het geluid en de hele show is geprogrammeerd, is de eerste animatronic-show van Nederland een feit.
Paul van Vliet verricht de opening. Diederick en zijn vrienden worden meteen omarmd door de bezoekers. Het geluid van de show wordt zelfs op vinyl uitgebracht.
De Play Kwek Show
© Duinrell
De oorspronkelijke Kikkershow blijft bestaan tot 1990. Dan worden de stemmen, liedjes en de meeste poppen vervangen en opent de Kikkershow 2.0, onder de titel 'Play Kwek Show'.
Die opvolger is een parodie op de bekende Playbackshow op televisie, wordt mede ingesproken door Henny Huisman en draait na 34 jaar nog steeds.

Cultstatus bereikt

De Play Kwek Show is inmiddels ook behoorlijk vintage. Want welk kind kent Henny Huisman nu nog? En toch is Duinrell niet van plan om er afscheid van te nemen.
'Misschien dat we ooit de techniek verbeteren, maar we halen hem niet weg, het is gewoon een stuk nostalgie', zegt Philip van Zuylen. 'Pretparkgekkies' kunnen dat beamen: volwassen fans zingen de liedjes regelmatig luidkeels mee. Er zijn er zelfs bij die zelf T-shirts hebben laten maken met afbeeldingen van de figuren. De zingende kikkers van Duinrell hebben echt een cultstatus bereikt.