Vrouw strijdt al tien jaar tegen ontslag bij gemeente: 'Ik wil mijn baan terug'

Beide partijen stonden donderdag tegenover elkaar in de rechtbank in Utrecht
© ANP
WESTLAND - Meer dan dertig rechtszaken in tien jaar. Zo lang duurt de strijd al van een vrouw die haar ontslag door de gemeente Westland aanvecht. Afgelopen week stonden beide partijen tegenover elkaar in de rechtbank in Utrecht. 'Ik strijd al tien jaar om mijn baan terug te krijgen.'
Het is een strijd die de vrouw volkomen beheerst. 'Ik leef niet. Ik adem', vertelt ze als de raadsheren vragen hoe het met haar gaat. 'Maar daar is alles mee gezegd. Ik ben nog steeds ziek en heb geen uitkering.'
De medewerkster komt in 2008 in dienst als applicatiebeheerder in Westland. Ze begint naast haar werk, opgedragen door de gemeente, aan een hbo-opleiding. Dit gaat naar eigen zeggen goed, tot ze in 2010 meldingen maakt over misstanden binnen de gemeente. 'Ik werd op allerlei manieren gepest. Ik had een vaste arbo werkplek, die iedere dag werd verbouwd.' Ze haalt desondanks haar hbo-diploma.

Angstcultuur in nieuwjaarstoespraak

De ambtenaar vertelt niet alleen over het grensoverschrijdend gedrag, maar ook over de angstcultuur binnen de gemeente. Het is in die tijd een bekend probleem.
In 2013 noemt toenmalig LPF-fractievoorzitter Dave van der Meer dit in zijn nieuwjaarsboodschap. Volgens hem is er sprake van een angst- en zwijgcultuur die haar weerga niet kent. Hij kondigt dan aan dat zijn partij hier werk van gaat maken, 'omdat de verantwoordelijken die dit eigenlijk moeten doen, gewoon verstek laten gaan'.
Omroep West heeft in augustus 2022 een woo-verzoek ingediend over de angstcultuur binnen de gemeente Westland. Hierop kreeg Omroep West in april van vorig jaar een aantal documenten. Omdat Omroep West van mening is dat er meer informatie binnen de gemeente moet zijn, is Omroep West tegen het besluit in beroep gegaan. Op 12 oktober is Omroep West in het gelijkgesteld. Ondanks eerdere toezeggingen heeft de gemeente nog steeds geen extra documenten geleverd. De verwachting van de gemeente is dat ze dit nu voor 1 mei van dit jaar kunnen doen. In een reactie zegt een woordvoerder dat de gemeente het beeld van een angstcultuur niet herkent.
Voor de medewerkster wordt de situatie in de loop van dat jaar te veel. Ze belandt in een zware burn-out. Het is de periode waarin de rechtszaken met de gemeente beginnen. Ze wordt gekort op haar salaris. Hiervoor stapt ze voor het eerst naar de rechter.
Het is het begin van een lange serie rechtszaken, onder meer over het ontslag, maar ook over het stoppen van het betalen van het salaris, vakantiegeld, het aantal verlofuren, de uitbetaling van het verlof, de levering van AVG-gegevens en het niet besluiten op aanvragen van de werkneemster. In 2017 krijgt de vrouw van de gemeente strafontslag opgelegd.

Eerder al op de vingers getikt

Hoewel de vrouw een aantal van deze zaken wint, was de rechtbank in Den Haag het in de belangrijkste zaken eens met de gemeente. Vandaar dat de partijen elkaar deze week weer troffen in een rechtszaal. Dit keer bij de Centrale Raad voor Beroep. Dit is de hoogste rechtsinstantie op het gebied van bestuursrecht. Hier stond het hoger beroep in drie zaken op het programma, waaronder het ontslag van de vrouw.
Het draait in de zaak om twee dingen: de re-integratie van de vrouw en het aanvragen van een WIA-uitkering. De ambtenaar verwijt de gemeente niet geholpen te hebben om te terug te keren in haar baan. Hiervoor is Westland in een eerder vonnis al op de vingers getikt. Ook nu constateert de rechter dat er duidelijke verslagen ontbreken van wat de gemeente heeft gedaan om ervoor te zorgen dat de vrouw terug kan keren in haar baan.

Aanvraag voor WIA

Ondanks dat, vindt de gemeente Westland dat het ontslag van de vrouw terecht is. Na twee jaar in de ziektewet had de ambtenaar namelijk een aanvraag voor een WIA-uitkering moeten doen. Hiermee zou de vrouw een arbeidsongeschiktheidsuitkering kunnen krijgen. Ook weigert de vrouw naar de bedrijfsarts te gaan die de gemeente heeft aangewezen.
De vrouw heeft dit nooit gedaan, omdat ze haar baan terug wil. Tijdens de zitting blijkt dat er een nieuw medisch expertise rapport is opgesteld over de slechte gezondheidstoestand van de ambtenaar. Hieruit blijkt volgens haar advocaat dat het ontslag van de medewerkster niet terecht is.

Ontslagbrief niet naar haar

De gemeente had volgens haar voorzichtiger moeten zijn. Juist omdat ze al lang op de hoogte waren dat het niet goed met de ambtenaar ging. Zo stuurde de gemeente haar ontslagbrief niet direct naar haar, 'omdat ze daar mogelijk niet goed mee om zou gaan'.
Volgens de advocaat van de gemeente is dit niet juist. De medewerkster zou nooit onderbouwd hebben waarom het niet goed met haar ging. Ondanks dat dit bij de adviseur de bedrijfsarts van de gemeente bekend was. Pas nu ligt er een onderzoek, waarbij de gemeente Westland moeite heeft met de manier waarop het is opgesteld. Volgens hen is er een eenzijdig beeld geschetst op basis van de antwoorden van de medewerkster.
Had het allemaal niet wat netter afgehandeld kunnen worden?
Dit roept weer frustratie bij de advocaat van de ambtenaar op. 'Dit rapport gaat toch over mijn cliënt? Hadden ze mij dan moeten bellen om te vragen hoe het met haar gaat?'
'Het is schandalig hoe de gemeente met mijn cliënte is omgesprongen', is de mening van de advocaat. Een van de rechters lijkt het hier wel mee eens. 'Had het allemaal niet wat netter afgehandeld kunnen worden?', zegt hij. 'Of beter', verbetert hij zich na protest van de advocaat van de gemeente Westland.
Omroep West heeft ook aan de gemeente Westland gevraagd waarom dit proces zo lang moet lopen en waarom er zoveel geld aan advocaten en manuren is uitgegeven en er niet met de ambtenaar naar een andere oplossing is gezocht. 'Wij gaan niet in op vragen die betrekking hebben op een individuele kwestie. In dit geval is er sprake van een zaak die nog onder de rechter is', is de enige reactie van de gemeente.
De rechters bespreken ook wat de gevolgen moeten zijn als blijkt dat het ontslag toch onterecht is. De advocaat van de gemeente laat weten dat in dat geval ontslag zou volgen op andere gronden, zoals een verstoorde arbeidsrelatie. De ambtenaar zelf wil zich daar nog steeds niet bij neerleggen. 'Waarom kan ik niet gewoon mijn baan terugkrijgen? Dat is alles waar ik nu al tien jaar voor strijd.'
Dit is voor de gemeente Westland duidelijk geen optie. De vraag waar de rechters zich de komende zes weken over gaan buigen is of het ontslag terecht is en als dat niet zo is, wat de gevolgen hiervan zijn. De uitspraak is over zes weken.
Wil je reageren op dit verhaal? Neem dan contact op met chris.van.dijk@omroepwest.nl. Dit kan ook anoniem.