Betaald parkeren op Kijkduin uitgesteld

© ANP
DEN HAAG - Den Haag voert in Kijkduin voorlopig geen betaald parkeren in. Het was de bedoeling dat automobilisten vanaf 1 mei moesten betalen voor een parkeerplek, maar dat is zeker een paar maanden uitgesteld. Onlangs schoof de gemeente de invoering van betaald parkeren in Rustenburg-Oostbroek en Laak ook al op de lange baan.
In de komende jaren wordt vrijwel overal in de stad betaald parkeren ingevoerd. Dat hebben D66, GroenLinks, PvdA, CDA, Partij voor de Dieren en Denk vastgelegd in het coalitieakkoord. Het college wil de voetganger en de fietser meer ruimte geven in de stad en de parkeeroverlast terugdringen. Betaald parkeren helpt bij deze ambitie, zegt het college.
Maar het lukt het college niet om zich te houden aan de planning die het heeft gemaakt. Twee weken geleden maakte wethouder Arjen Kapteijns (GroenLinks) bekend dat hij de invoering in Rustenburg-Oostbroek en Laak opschort, alhoewel de borden al waren geplaatst en er al nieuwe vergunningen waren uitgegeven. Reden was de onrust die in die wijken was ontstaan. 'De communicatie over het besluit is niet op de juiste wijze verlopen', erkende Kapteijns.

Uitlopen bouwwerkzaamheden

Nu wordt de invoering in Kijkduin ook uitgesteld. Reden is onder andere het uitlopen van de bouwwerkzaamheden in de badplaats. Die zijn naar verwachting half juli klaar. De boulevard, de opgang naar het strand en het winkelcentrum gaan vervolgens in fases open.
'Het college geeft er de voorkeur aan om een parkeerregulering in te voeren bij grootschalige bouwprojecten vanaf het moment dat de bouwwerkzaamheden zijn afgerond en volledig is opgeleverd', schrijft Kapteijns aan de gemeenteraad. 'Dit heeft ons mede doen besluiten om de invoering van de parkeerregulering uit te stellen.'

Goed informeren

Bovendien is het onderzoek naar automobilisten die hun auto op eigen terrein kwijt kunnen 'arbeidsintensief' en is er meer tijd nodig om bewoners en ondernemers goed te informeren.
Kapteijns: 'Door het uitstellen van de invoering is er meer tijd om met bewoners, ondernemers en instellingen in gesprek te gaan en op een zorgvuldige manier antwoord te kunnen geven op te verwachten vragen over vergunningsmogelijkheden en vergunningsaanvragen.' Kapteijns verwacht nu in de eerste helft van 2025 betaald parkeren in Kijkduin te kunnen invoeren. Het betaald parkeren in Vogelwijk Midden en Zuid is met een maand uitgesteld en gaat nu op 1 mei in.