Agent verdacht van misbruik meisje: 'Ik kan de zalmgeur nog steeds ruiken'

Foto ter illustratie
© ANP
WESTLAND - Als het aan het Openbaar Ministerie (OM) ligt, gaat een 59-jarige agent uit Monster 2,5 jaar de cel in voor het misbruiken van een destijds 8-jarig meisje. Dat zou gebeurd zijn tijdens een logeerpartijtje van zijn dochter, waar het vermeende slachtoffer ook was. Jaren later kan ze het misbruik maar niet loslaten. 'Ik kan de zalmgeur aan je handen nog steeds ruiken.'
Het vermeende misbruik vond al in 2008 of 2009 plaats in het huis van de politieman in Monster, maar het slachtoffer durfde er jarenlang niet over te praten. Pas in juni 2022 werd er aangifte bij de politie gedaan.
'De schaamte en angst om het tegen mijn ouders te vertellen, was te groot', verklaarde het slachtoffer in de rechtbank. De inmiddels 59-jarige agent ontkent en zegt het slachtoffer niet te herinneren van vroeger.

Misbruik tijdens logeerfeestje

Het meisje was op een zomeravond op een feestje bij het huis van haar vriendinnetje. Na het feestje bleef zij slapen. Het slachtoffer verklaarde dat er, terwijl zij lag te slapen, iemand bij haar matras kwam zitten. Zij voelde vingers over haar gezicht en haar mond in gaan. Kort daarna zag en voelde ze voor enkele seconden een geslachtsdeel haar mond in gaan.
Het meisje zou daarna hebben geschreeuwd, wat ervoor zorgde dat de man wegging en zijn kleding weer aantrok. Daarna beweerde de man dat het meisje gewoon gedroomd had.
Als een kind had geschreeuwd, dan had ik dat gehoord
Bij de politie verklaarden de voormalige vrouw van de agent en hun dochter zich niet te kunnen herinneren dat het slachtoffer toen heeft geschreeuwd. 'Als er een kind had geschreeuwd, dan had ik dat gehoord', zegt de ex-vrouw van de verdachte daarover tegen de politie.
Toen haar moeder het meisje de volgende dag kwam ophalen, vertelde de ex-vrouw van de verdachte dat het meisje 'slecht had geslapen' en 'slecht had gedroomd'.

Geur van zalm

Het slachtoffer zegt zich nog de geur van zalm te herinneren, die aan de handen van de man zat die haar misbruikte. Dat zou volgens het OM komen doordat de verdachte zalm had gemaakt voor het eten.
De advocaat van de politieman vindt het verbazingwekkend dat er tijdens de rechtszaak gesproken moet worden over zalm. 'Dat geeft wel aan dat het OM geen bewijs heeft. Zalm is de meest gegeten vis van Nederland, dertig procent van de Nederlanders eet dat.'
Ik ben seksueel misbruikt, door jou
Ook verklaart het slachtoffer dat degene die haar misbruikte een 'blokjesbuik' of een 'gespierde buik' had. Gezinsleden en de verdachte zelf verklaren dat hij nooit een 'blokjesbuik' heeft gehad.
Tijdens de rechtszaak las het inmiddels volwassen meisje een slachtofferverklaring voor. 'Ik had een heel fijn leven tot mijn achtste levensjaar. Ik ben seksueel misbruikt, door jou', zegt het meisje tegen de politieman die met zijn armen over elkaar zit en recht voor zich uitkijkt.

Niet direct aan moeder verteld

'Ik bleef na het feestje slapen. Ik had gewild dat ik dat nooit had gedaan. Ik kan de zalmgeur aan je handen nog steeds ruiken', ging ze verder. Ze heeft spijt dat ze het de volgende dag niet direct aan haar moeder had verteld en jaren voor zich hield. Daardoor werd ze onder meer suïcidaal.
'Iedereen mag weten wat jij hebt gedaan. Wat de uitkomst van deze zaak ook is, de waarheid komt altijd boven, ook bij jou', eindigde het vermeende slachtoffer haar verklaring in de rechtbank.
Hij had beter moeten weten gezien zijn werk
De agent staat sinds oktober 2022 op non-actief, nadat er aangifte tegen hem werd gedaan. Hij werkte al 21 jaar als agent in Den Haag. 'Niemand mag dit doen, maar hij had zeker beter moeten weten, gezien zijn werk', zegt de officier van justitie daarover.
Het OM eist dertig maanden cel. Daarnaast moet de Westlander, als het aan het OM ligt, 3000 euro aan schadevergoeding betalen aan het vermeende slachtoffer. De advocaat van de politieman reageert daar direct op: 'Ik ben gewend om onredelijke eisen aan te horen'.

Advocaat pleit voor vrijspraak

Ook is de advocaat fel over de verklaringen die het vermeende slachtoffer heeft afgelegd. Hij vindt dat de verdachte moet worden vrijgesproken vanwege gebrek aan bewijs. Of de rechter dat ook vindt, zal bij de uitspraak op 17 april blijken.