Burgemeester wil camera's in strijd tegen explosies, maar geld is probleem

Een explosie aan het Hendrinaland in Den Haag
© Regio15
DEN HAAG - Burgemeester Jan van Zanen wil niets liever dan zo snel mogelijk tien flexibele camera's aanschaffen om de vele explosies in de stad een halt toe te roepen. Maar dat kost 100.000 euro en dat heeft wethouder Saskia Bruines (Financiën) niet op de plank liggen, stelde ze. Het leek er even op dat Van Zanen daarom de komende maanden kon fluiten naar zijn camera's, maar na een pittig debat in de raadsvergadering lijkt er toch meer mogelijk. In dezelfde vergadering sneuvelde een plan van Bruines om de verbouwing van een oud schoolgebouw vlot te trekken.
Het was donderdag geen gemakkelijke vergadering voor wethouder Bruines. Aan het begin van de avond probeerde ze de raadsleden ervan te overtuigen dat zij 1,3 miljoen euro extra uit moesten trekken om ervoor te zorgen dat de verbouwing van een oud schoolgebouw aan de Beatrijsstraat in Moerwijk door kan gaan. Maar daar gingen coalitiepartijen Partij voor de Dieren, CDA en Denk en vrijwel de hele oppositie niet in mee. Het voorstel strandde en dus moet Bruines een beter plan in elkaar zetten om de raad over de streep te trekken.
Later op de avond kreeg Bruines het weer aan de stok met de gemeenteraad. Dat ging over het aanschaffen van tien camera's in de strijd tegen de vele explosies in de stad. De VVD en Hart voor Den Haag gooiden de knuppel in het hoenderhok. De partijen dienden een motie in waarin ze het college opriepen om 'per direct' tien flexibele camera's aan te schaffen. Een kostenplaatje van in totaal 100.000 euro. 'We moeten alles doen om de explosies in de stad te stoppen', zei VVD-fractievoorzitter Lotte van Basten Batenburg.
Saskia Bruines, wethouder Financiën, Cultuur en Economische ontwikkeling
© Gemeente Den Haag
Burgemeester Van Zanen kon zich daarin vinden en zei 'heel erg voor' de camera's te zijn. Hij had ook goed nieuws te melden. 'In tegenstelling tot even geleden hebben we nu wel de politiecapaciteit om de beelden uit te lezen. We zijn dus in staat om tien camera's bij te huren.'

Volgend jaar aan de beurt

Maar voor het aanschaffen van die camera's heeft hij wel 100.000 euro nodig en daarvoor moet hij langs bij zijn collega-wethouders op het stadhuis. Dat blijkt een domper. Van Zanen: 'Dat geld hebben we niet en ik heb mij ook aan de begrotingsregels van het college te houden.' Pas als er wordt gesproken over de begroting van volgend jaar is het 'de beurt' aan Van Zanen, zo is hem duidelijk gemaakt.
De VVD is verbijsterd. 'Het stelt mij teleur dat er voor acute, urgente zaken geen geld kan worden uitgetrokken', zei Van Basten Batenburg. 'Hoe is het mogelijk dat we moeten wachten tot een nieuwe begroting? Leg dat maar eens uit in de buurten die door explosies worden geteisterd. We kunnen niet wachten, het moet nu.'

Geld nodig

Ook Rachid Guernaoui van Hart voor Den Haag begrijpt er niets van. 'Hoeveel explosies zijn er nodig om geld uit te trekken? De burgemeester heeft geld nodig om de explosies op te lossen. De stad heeft geld nodig en de wethouder Financiën helpt de burgemeester niet.'
Maar volgens wethouder Bruines moet de raad zich aan de regels houden. 'De motie roept op om ergens buiten het programma Veiligheid geld te vinden, maar zo werkt het niet', zei Bruines. 'Het kan niet zo zijn dat de raad iets wil en dat het college er dan maar financiële dekking bij moet zoeken. Dat is niet de juiste route.'

'Procedures, procedures, procedures'

Die uitleg irriteerde PVV-fractievoorzitter Sebastian Kruis. 'Procedures, procedures, procedures. Er is voor heel veel andere dingen wel geld. Dit valt niet uit te leggen aan de stad.'
De discussie leidde uiteindelijk tot een schorsing waarin de VVD de motie aanpaste en het college tot 'uiterlijk 15 april' de tijd geeft om een voorstel te doen 'hoe deze tien camera's op de kortst mogelijke termijn zullen worden aangeschaft'.

Geen makkelijke raad

De aanpassing stemde Bruines positiever. 'Als de raad dit onderwerp belangrijk vindt en de motie aanneemt, dan kan het college ermee uit de voeten', zei ze. De motie werd uiteindelijk met 33 stemmen voor en 11 tegen aangenomen.
De discussie over de verbouwing van de voormalige school in Moerwijk verliep voor Bruines ook teleurstellend. In de school aan de Beatrijsstraat zat lange tijd vrijplaats de Samenscholing en wordt veranderd in een bedrijfsverzamelgebouw voor culturele instellingen. Maar de Samenscholing is uit het gebouw gezet, zonder dat er een alternatieve locatie is gevonden, het gebouw is gestript en nu is het geld op. Bruines heeft 1,3 miljoen euro extra nodig om de plannen door te zetten.

Alternatieve locatie

'Ik baal er ook van dat ik dit moet vragen, maar de bouwkosten zijn enorm gestegen', verklaarde Bruines. Daarom staat ze met de rug tegen de muur. Ook vindt Bruines het spijtig dat er nog altijd geen alternatieve locatie is gevonden voor de Samenscholing. 'Ik baal daar net zo van als u.'
Het overtuigde de gemeenteraad niet. 'Onze fractie kan niet instemmen met dit plan terwijl er geen zicht is op een nieuwe vrijplaats', zei Leonie Gerritsen van coalitiepartij Partij voor de Dieren.

Oorspronkelijke doel

Coalitiegenoot GroenLinks vreest dat de plannen ertoe leiden dat het 'oorspronkelijke doel' van het gebouw - een betaalbaar bedrijfsverzamelgebouw voor de maakindustrie - op de achtergrond raakt.
'Het plan laat open wat op dit moment het primaire doel is van het pand en er staat dat ook zorgfuncties zoals fysiotherapeuten geïnteresseerd zijn in het gebouw', zei GroenLinks-raadslid Isabel Bos. 'Maar wij hebben de verantwoordelijkheid om de leegte die de Samenscholing achterlaat zo goed mogelijk te vullen.'

Geen geld

Dat wilde de partij regelen door een voorstel in te dienen die dat vastlegt. Dat voorstel werd aangenomen, maar daar kon collegepartij CDA weer niet mee leven.
Het leidde er uiteindelijk toe dat een meerderheid van de gemeenteraad het hele plan van Bruines, om 1,3 miljoen euro uit te trekken, niet steunde. Alleen D66, GroenLinks, PvdA en oppositiepartij ChristenUnie/SGP stemde voor. Collegepartijen Partij voor de Dieren, CDA en Denk waren tegen.