Weer hekken met zwarte schermen vanwege aangekondigde A12-blokkade

De hekken zijn vrijdagavond neergezet, op de achtergrond het gebouw van de Tweede Kamer
© Omroep West
DEN HAAG - Boven de tunnelbak van de A12 bij Den Haag zijn vrijdagavond hekken met zwarte schermen neergezet voor de aangekondigde demonstratie van Extinction Rebellion (XR). De actiegroep is van plan om zaterdag opnieuw de Utrechtsebaan te blokkeren om de afschaffing van fossiele subsidies te eisen.
Bij vorige blokkades zette de gemeente Den Haag ook al hekken met zwarte schermen neer. Daarmee moet voorkomen worden dat mensen op straat eventueel contact kunnen leggen met demonstrerende klimaatactivisten, als ze de tunnelbak weten te bereiken.
Het stuk snelweg dat XR wil blokkeren, ligt naast de tijdelijke Tweede Kamer en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. De actiegroep wil dat de overheid stopt met maatregelen die de fossiele industrie helpen.
Een Duits waterkanon is vrijdag al gespot in Den Haag
© Omroep West
Vorige week dinsdag werden nog drie mensen aangehouden die de tekst ‘stop fossiele subsidies’ op de wand van de Utrechtsebaan hadden geschreven. Ze werden op heterdaad betrapt en gearresteerd.
De gemeente heeft aangifte gedaan en probeert de schoonmaakkosten te verhalen. Vrijdagavond was een schoonmaakploeg bezig om de bekladdingen te verwijderen.
De activisten waren hier bezig toen ze op heterdaad werden betrapt, de tekst werd niet meer afgemaakt
© ANP