Maandenlang verkeerde post op deurmat: 'Laat onderzoek doen naar wie er allemaal staat ingeschreven'

Inspecteurs van de Haagse Pandbrigade op onderzoek | Foto ANP
REGIO - Den Haag, Rijswijk, Leiden en nog meer steden in de regio moesten de afgelopen drie jaar samen tienduizenden keren onderzoeken of mensen wel goed ingeschreven staan op hun adres. De redenen daarvoor lopen flink uiteen. Soms doen mensen het om te profiteren van bijvoorbeeld toeslagen. 'Maar vaak kennen bijvoorbeeld internationale studenten de procedures niet en schrijven ze zich niet uit.'
Veel mensen in steden maken het wel eens mee: brieven op de mat van de gemeente, het ziekenhuis of de Sociale Verzekeringsbank met iemand anders zijn of haar naam erop. Het adres klopt dan wel.
Soms zijn brieven geadresseerd aan mensen die al jaren niet meer op dat adres wonen. Het kan zijn dat diegene zich bewust niet heeft uitgeschreven om te profiteren van bepaalde voordeeltjes. Of iemand is het vergeten of kent de procedures niet goed, iets wat veel voorkomt bij (buitenlandse) studenten.

Problemen met belastingen

Voor huidige bewoners kan het lastig zijn dat er nog iemand anders staat ingeschreven op het adres. Denk dan bijvoorbeeld aan het mislopen van huurtoeslag, het niet kunnen afdragen van afvalstoffenheffing of gemeentelijke belasting betalen voor een meervoudig huishouden.
Navraag bij meerdere steden laat zien dat veel mensen hier last van hebben. Zaak dus om onderzoek te laten doen als je op een adres woont en post ontvangt van vreemden. Bij elkaar moesten Delft, Leiden, Den Haag, Gouda, Leidschendam-Voorburg, Wassenaar, Alphen aan den Rijn en Zoetermeer tienduizenden keren aan de slag met 'adresonderzoeken'.
Een huis werd door de Haagse Pandbrigade gesloten
© Gemeente Den Haag
'Zo'n adresonderzoek bestaat uit een aantal controlemomenten', legt een woordvoerder van de gemeente Den Haag uit, waar bijna 31.000 bewoners zijn onderzocht of hun inschrijving bij de gemeente wel klopt. Vaak duurt zo'n onderzoek zes weken, maar in extreme gevallen kan het soms een jaar duren.

Ook huisbezoeken

'Dat is een administratief onderdeel, soms wel eens met daarbij ook een fysiek huisbezoek. We controleren daarbij of iedereen die op het adres staat ingeschreven, ook echt op dat adres woont.'
De definitie voor het 'aantal keer adresonderzoek' verschilt flink per gemeente. Zo onderzocht de gemeente Den Haag de afgelopen drie jaar 30.600 individuele inwoners die mogelijk verkeerd stonden ingeschreven op een adres, terwijl Leiden bijvoorbeeld ruim 3900 adressen onderzocht en niet duidelijk heeft om hoeveel mensen het gaat. In Delft zijn er jaarlijks zo'n 1.700 adresonderzoeken.
De vraag die erboven hangt is vooral: waarom schrijven mensen zich over niet 'gewoon' uit op een adres als ze er niet meer wonen? Niet iedere gemeente geeft daar een antwoord op, maar de gemeenten Delft, Den Haag en Leiden bijvoorbeeld wel.
'Het komt in Leiden als studentenstad vaak voor dat (buitenlandse) studenten vergeten een verhuizing door te geven als ze hier klaar zijn met hun studie', legt een woordvoerder van de gemeente Leiden uit. 'Vaak komt dat doordat men gewoon de procedures niet kent.'

Fraude ook reden om ingeschreven te blijven

Soms kan het echter ook zo zijn dat mensen juist willen profiteren van een inschrijving in een bepaalde stad. 'Het komt helaas soms ook wel eens voor dat de sociale voorzieningen die we bieden als overheid een reden zijn om juist geen verhuizing door te geven.'
'Denk dan bijvoorbeeld aan de uitwonende beurs voor studenten of een schijnverlating van een woning terwijl er een uitkering op dat adres is uitgekeerd', zegt een woordvoerder van de gemeente Delft. Daarom geldt dan ook de oproep vanuit de gemeenten: laat je goed inschrijven en laat onderzoek doen naar wie er allemaal staat ingeschreven. Anders bestaat de kans dat je dus geld misloopt.