Beruchte oplichter heeft geen geld meer en wil daarom vrijgelaten worden

Foto ter illustratie
© ANP
DEN HAAG - De beruchte oplichter Abraham van der V. uit Den Haag, ook wel bekend als 'Mooie Bram', lijkt de komende drie jaar in de cel te moeten blijven. Volgens zijn advocaat heeft de man geen cent te makken, waardoor hij zijn 'criminele winsten' niet kan terugbetalen. Maar justitie ziet dat anders.
Van der V. staat bekend als 'Mooie Bram' vanwege de charmante praatjes waarmee hij zijn slachtoffers geld aftroggelt. In 2006, 2013 en 2015 werd Van der V. daar al eens voor veroordeeld. Vorig jaar stond hij opnieuw voor de rechter voor meer van die criminele praktijken uit 2022. Onlangs werd zijn voorarrest door de rechtbank geschorst, maar vrijlating zit er voor 'Mooie Bram' nog niet in.
Volgens de advocaat van Van der V. wordt zijn cliënt door de rechtbank 'gegijzeld'. Van der V. moet namelijk nog zo'n 480 duizend euro aan schadevergoedingen en terugvorderingen afbetalen voor de zaak uit 2013. Door hem vast te houden zou justitie hem willen dwingen dat te doen.

100 euro per maand

Maar volgens de advocaat heeft zijn cliënt geen geld om die betalingen te maken. In de gevangenis verdient hij grofweg zo'n 100 euro per maand, waarvan hij 25 euro afdraagt aan justitie. Meer dan dat heeft hij simpelweg niet. De advocaat eist daarom dat van der V. 'betalingsonmachtig' wordt verklaard, en alsnog wordt vrijgelaten. 'Dan kan ik nog een opa zijn voor mijn kleinkinderen', zegt mooie Bram zelf.
Daar gelooft justitie weinig van. Volgens hen heeft Van der V. zichzelf flink verrijkt met al zijn oplichtingspraktijken. De zaak uit 2022 loopt nog steeds. Daarbij zou Van der V. opnieuw goed hebben verdiend door zich voor te doen als succesvol ondernemer in de diamantbranche. Ook vermoedt justitie dat hij nog huizen heeft in Spanje en Monaco. In één van zijn woningen zouden zelfs dure Gucci-tassen zijn gevonden.

Faillissement

'Klopt niet', reageert Van der V. op de beschuldiging dat hij geld zou achterhouden en dure tassen zou hebben. 'Ik heb maar een tas, al twintig jaar. Maar hoe kan ik nu aantonen dat ik geen woningen in Spanje heb? Dat kan ik niet.' Volgens van der V. heeft de politie dan ook in het verkeerde huis gekeken.
Ook de curator die zijn faillissement regelde zou in het buitenland geen eigendommen hebben gevonden. Toch gaat justitie daar niet in mee. Zij willen vooral weten wat er met het geld is gebeurd dat Van der V. de afgelopen jaren heeft verdiend met zijn oplichterspraktijken.
Over twee weken doet de rechter uitspraak.