Inspectie legt wijkverpleging plat, 60 hulpbehoevenden op zoek naar nieuwe zorg

Foto ter illustratie
© ANP
RIJSWIJK - Zo'n zestig hulpbehoevende Rijswijkers moeten vóór vrijdag 19 april een andere organisatie vinden voor hun zorg. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft maandag geëist dat drie stichtingen die wijkverpleging aanbieden in de gemeente, hun activiteiten stoppen.
Het gaat om de Stichting Noord Zorgverlening, de Stichting Nederlandse Zorg Centrum en Stichting Health Care. De IGC ging op 2 oktober 2023 en 27 februari 2024 op bezoek bij de stichtingen. 'De inspectie zag ernstige tekortkomingen in de zorg', schrijft het IGJ.
De inspectie heeft 'ernstige zorgen over de kwaliteit en de veiligheid van de zorg' van de drie stichtingen. Ze voldoen geen van allen aan de diverse normen waarop ze werden beoordeeld. De stichtingen staan formeel los van elkaar, maar de mensen erachter hebben wel onderlinge contacten. Zo zijn de bestuurders van Stichting Noord Zorgverlening en Stichting Nederlandse Zorg Centrum broers.

Bekwaamheid medewerkers

In alle gevallen is er onduidelijkheid over bevoegd- en bekwaamheden van medewerkers en zijn dossiers en medicijnregistraties niet op orde. Ook klagen cliënten van de stichtingen over verminderde zorg.
De stichtingen mogen pas weer aan de slag als ze hun leven aantoonbaar gebeterd hebben en nadat dit door de inspectie is vastgesteld.
De gemeente Rijswijk is 'geschrokken' van de bevindingen van de IGJ, zegt een woordvoerder. 'Wij vinden het zeer kwalijk voor vooral de cliënten in de regio die hiermee zijn geconfronteerd.' De betreffende zorg is door zorgverzekeraars ingekocht - de wijkverpleging valt onder de Zorgverzekeringswet - en niet door de gemeente, vervolgt de woordvoerder. 'De gemeente heeft hierop geen toezichthoudende rol. Wij verwachten vanuit de zorgverzekeraars een actieve houding om ongewenste praktijken zoals door de IGJ zijn geconstateerd tegen te gaan.'
Stichting Noord Zorgverlening laat weten dat het 'zich absoluut niet kan vinden' in het besluit van het IGJ. 'Ze zijn onaangekondigd langsgekomen. De cliënten waren niet op de hoogte en zijn overvallen. Het zijn veelal kwetsbare ouderen die zich overvallen voelen en niet wisten wat ze moesten zeggen. Er worden hen woorden in de mond gelegd.'
'Na de eerste inspectie zijn cliënten al vertrokken door de negatieve berichtgeving. Het IGJ wil niet dat ongecontracteerde zorgaanbieders blijven bestaan. Er hebben namelijk nooit incidenten plaatsgevonden.' Volgens Stichting Noord Zorgverlening zijn de bevindingen van het IGJ niet met hen gedeeld.

Cliënten overdragen

Stichting Noord Zorgverlening en Stichting Nederlandse Zorg Centrum zeggen inmiddels druk bezig te zijn om de cliënten over te zetten naar andere zorginstellingen. 'Ik heb al afscheid genomen van achttien medewerkers', reageert Radjes Bikram, bestuurder van laatstgenoemde stichting.
Volgens hem zit er niets anders op dan het bedrijf op te doeken. 'We zijn te klein om te contracteren, maar te groot om te bestaan volgens het IGJ. Ik word hierdoor financieel drooggelegd en heb de middelen niet om tegen dit besluit te procederen.'