Treinverkeer stilgelegd vanwege mishandeling conducteur: 'Het kan zo niet langer'

© ANP
DELFT - Het treinverkeer wordt komende zaterdag om 22.30 uur drie minuten stilgelegd naar aanleiding van de mishandeling van een conducteur afgelopen weekend, meldt de NS. Het spoorbedrijf zegt hiermee, samen met de vakbonden, een stevig signaal af te willen geven: 'Het kan zo niet langer', zegt NS-baas Wouter Koolmees.
De conducteur van de treinvervoerder werd zaterdagavond rond 22.30 uur geschopt, geslagen en van een trap geduwd door een groep jongeren. Dat zou zijn gebeurd in een trein tussen de stations Delft en Den Haag Hollands Spoor. De conducteur is naar het ziekenhuis gebracht en zit in het gips.
Volgens een woordvoerder van vakbond VVMC ging de conducteur samen met een collega achter een groep van zes tot acht jongens aan in een dubbeldekkerstrein. De collega ging daarbij onderlangs en het slachtoffer bovenlangs. Toen is ze van de trap geduwd en mishandeld. Ook een machinist kreeg volgens de VVMC klappen.

'Schrikbarend patroon'

'Het is ronduit verschrikkelijk wat mensen onze collega's menen aan te moeten doen. We hebben van deze recente aanval aangifte gedaan en zullen de politie in alles ondersteunen om de daders te vinden', zei directeur Operatie Eelco van Asch van NS zondag. Hij zegt dat de gebeurtenis in een 'schrikbarend patroon' past en dat het zo niet langer kan.
De NS zegt met de actie, samen met de vakbonden, een stevig signaal af te willen geven. 'Het kan zo niet langer', vindt NS-baas Wouter Koolmees. 'Het geweldsincident van afgelopen weekend past in een schrikbarend patroon van bedreigingen en belagingen van onze collega's. We lopen tegen grenzen aan van wat wij kunnen.'

Extra bevoegdheden en middelen

Koolmees noemt de verharding waarmee NS-medewerkers te maken krijgen 'waanzin' en vraagt de overheid om hulp in de vorm van extra bevoegdheden en middelen. Ook is de NS in gesprek met onder andere gemeenten, het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en de GGZ over het toenemende geweld.
Behalve NS maakt ook de regionale spoorvervoerder Arriva bekend zaterdagavond het treinverkeer voor drie minuten stil te leggen. 'Veiligheid staat voorop, ook bij ons als regionale vervoerder', staat in een verklaring van Arriva.