Verkeerstoren vliegveld Ypenburg staat vol met oude apparatuur, komend weekend kun je binnenkijken

In de verkeerstoren van voormalig vliegveld Ypenburg
© Privéfoto
DEN HAAG - Aan de rand van de Haagse wijk Ypenburg, tegenwoordig op Nootdorps grondgebied, staat de oude verkeerstoren van voormalig vliegveld Ypenburg. Het speelde een rol in de Koude Oorlog. Dat was de periode van gewapende vrede tussen de communistische en de kapitalistische wereld in de tweede helft van de twintigste eeuw. 'Het was soms best spannend', zegt oud-luchtverkeersleider Jan Vroon.
Moeiteloos rolt het Engels nog uit de mond van Vroon. Alsof het gisteren was dat hij de Amerikaanse straaljagers naar binnen dirigeerde. Tijdens de Koude Oorlog werd vliegveld Ypenburg gebruikt voor de levering Amerikaanse straaljagers aan Europese bondgenoten, zoals de Sabres F-86, die daar werden klaargemaakt voor gebruik tegen Russische MIG’s.
De verkeerstoren en het vliegveld op Ypenburg
© Privéfoto
Vroon herinnert zich ook spannende tijden, vooral tijdens de Cuba-crisis in 1962. Het moment waarop de spanningen tussen de NAVO-bondgenoten en de Sovjet Unie zo hoog opliepen dat het er even om spande of de Derde Wereldoorlog zou uitbreken. Gelukkig gebeurde dat niet, maar Vroon herinnert zich die dagen goed. 'We bleven toen dag en nacht in de toren, zo spannend was het.'
Vanwege het 75-jarig bestaan van de NAVO is de verkeerstoren in oude glorie hersteld. De Verkeerstoren zal als locatie en zendstation voormalig vliegveld Rijswijk-Ypenburg zijn deuren openen voor publiek. Er worden onder meer demonstratie gegeven en er wordt uitgelegd hoe de apparatuur werkt.
Terug naar nu: het vliegveld bestaat niet meer, alleen de toren prijkt midden tussen de nieuwbouwhuizen. Door een soort toeval is Jaques Schaaf de eigenaar geworden. Samen met zijn partner Marlous is hij er een grand café begonnen met behoud van heel veel oude elementen als de oude spanningskasten, lampen en meubilair.
Jaques Schaaf met oude radarapparatuur
© Privéfoto
Maar bovenal heeft Jaques in samenwerking met de TU Delft een prachtige selectie luchtvaartapparatuur in de toren verzameld. De toren ziet er qua apparatuur eigenlijk uit alsof-ie zo weer in gebruik genomen kan worden. Schaaf: 'Deze radar wordt bijvoorbeeld nog in Oekraïne gebruikt. Dat hij het hier nu weer doet is te danken aan fanatieke vrijwilligers die de boel weer aan de praat krijgen.'
Komende zaterdag en zondag tijdens het Weekend van het Verdedigingserfgoed, op 20 en 21 april, is de verkeerstoren te bezichtigen voor het publiek. Mensen moeten zich wel even aanmelden via de website van De Verkeerstoren. Ook is er beide dagen livemuziek.