Heel gezin doodgereden na 'kamikazeactie', dader jarenlang cel in

Drie doden bij ongeluk Groene Kruisweg in Rotterdam
© ANP
DEN HAAG - De 31-jarige Suraj A. uit Den Haag is veroordeeld tot acht jaar cel voor het doodrijden van een gezin in Rotterdam. Het Openbaar Ministerie eiste twee weken geleden twaalf jaar cel en een rijontzegging van tien jaar.
A. reed op Tweede Kerstdag van 2022 met minimaal 134 kilometer per uur, maar mogelijk nog veel harder, op een plek waar je tachtig mag, door rood op een kruispunt in Rotterdam-Zuid. Hij was ook nog dronken.
Hij botste op de auto van de 36-jarige Rinold, zijn 35-jarige vriendin Michelle en hun dochtertje Rinaigela van zeven. Ze werden door de klap uit hun auto geslingerd en waren alle drie op slag dood.

'Kamikazeactie'

Het OM betoogde twee weken geleden dat A. veroordeeld zou moeten worden voor doodslag, omdat de manier waarop hij reed 'een kamikazeactie' was. A. zelf kon zich er weinig van herinneren. De rechtbank gaat mee in het standpunt van het OM dat het doodslag was, maar komt uit op een lagere straf.
De rechtbank noemde de eis 'gericht op vergelding' en stelde dat verkeersongevallen van een andere orde zijn dan doodslag door geweld. Ook in de eis dat A. na zijn gevangenisstraf tien jaar geen voertuig mag besturen, ging de rechter niet mee.

Geëmotioneerd

De nabestaanden reageerden zeer emotioneel na het uitspreken van het vonnis en waren duidelijk teleurgesteld over de lagere straf. 'Hij staat zo weer buiten en kan dan verder met zijn leven, terwijl mijn dochter, schoonzoon en kleinkind nooit meer terugkomen', reageerde de moeder van Michelle. 'Maar nog erger vind ik dat hij dan gewoon weer in de auto mag stappen. Straks gebeurt het weer.'
De familieleden waren ook dinsdag in groten getale bij de uitspraak aanwezig met T-shirts waarop de tekst stond: 'Onder invloed rijden is geen ongeluk.' In de rechtszaal zetten zij een banner neer met dezelfde tekst en daaronder: 'Wees geen wapen voor jezelf en andere weggebruikers'.