Dodenherdenking: Rijswijk neemt maatregelen, Waalsdorpervlakte niet

Leden van het Erepeloton luidden vorig jaar de Bourdonklok tijdens de jaarlijkse Nationale Dodenherdenking op de Waalsdorpervlakte in Wassenaar
© ANP
RIJSWIJK - De gemeente Rijswijk neemt maatregelen bij het oorlogsmonument in Park Hofrust. Vorig jaar zijn de kransen die tijdens Dodenherdenking werden geplaatst, vernield en in het water gegooid.
De bloemstukken werden een dag later, op Bevrijdingsdag, vlak naast het herdenkingsmonument aangetroffen in de vijver. De kransen waren uit elkaar getrokken en delen ervan lagen in het water en tussen de planten.
Burgemeester Huri Sahin noemde het 'afschuwelijk, onacceptabel en respectloos'. Even later was het opnieuw raak: twee jongens gingen er vandoor met de bloemstukken.
De kransen in het water van park Hofrust na de herdenking in 2023
© RijswijkTV
'Om te voorkomen dat dit weer zou kunnen gebeuren, heeft de gemeente besloten de kransen elke avond om 21.00 uur weg te halen en 's ochtends om 9.00 uur weer terug te plaatsen', zegt een woordvoerder van de gemeente Rijswijk.
Hij benadrukt dat dit verder niets te maken heeft met het conflict in de Gazastrook. Verder komt er extra politie-inzet en handhaving bij het monument. Op het monument uit 1949 staan de namen van Rijswijkse oorlogsslachtoffers. Ook liggen er twee plaquettes met de namen van Joodse slachtoffers uit Rijswijk en slachtoffers in Nederlands-Indië.

Geen extra maatregelen Waalsdorpervlakte

Bij de dodenherdenking op de Waalsdorpervlakte in Wassenaar worden geen extra maatregelen genomen. Wel wordt er rekening gehouden met de situatie in Gaza.
'Mogelijke scenario's zijn opgenomen en we hebben afspraken gemaakt met de betrokken diensten, zoals de brandweer en politie, hoe er moet worden gehandeld bij een calamiteit', vertelt een woordvoerder van gemeente Wassenaar.
De jaarlijkse Nationale Dodenherdenking op de Waalsdorpervlakte in Wassenaar is de grootste herdenking in onze regio
© ANP
Naar verwachting komen er zo'n drieduizend mensen op de herdenking af, die wordt georganiseerd door Erepeloton Waalsdorp. Volgens die organisatie zijn er vooralsnog ook geen signalen dat er iets gaat gebeuren.
'Er zijn geen acties aangekondigd', zegt de gemeente. 'Juist nu is het goed om te herdenken en dat willen we op een mooie en veilige manier door laten gaan.'