Event Plaza weigert af te zien van viering van Eritrese bevrijdingsdag

Dit was het beeld bij de Eritrese rellen in Den Haag afgelopen februari
© Regio15
RIJSWIJK - De eigenaar van Event Plaza in Rijswijk weigert af te zien van de viering van de Eritrese bevrijdingsdag, eind mei. Dat heeft de advocaat van de eigenaar in een brief aan burgemeester Huri Sahin van Rijswijk laten weten. De eigenaar zegt dat het een besloten feest is en geen evenement, en dus dat de burgemeester er niet over gaat.
De bedoeling was - en is - om op 25 mei een feest voor zeven- tot negenhonderd man te houden om de Eritrese Bevrijdingsdag te vieren. Burgemeester Huri Sahin zette daar dinsdag een streep door. Uit angst voor ongeregeldheden en rellen, zoals die in februari aan de Fruitweg in Den Haag.
H.T.C. Horeca B.V., de uitbater van zalencentrum Event Plaza in Rijswijk, laat het er niet bij zitten. De advocaat van het bedrijf schrijft in een brief aan de burgemeester dat het om een besloten feest gaat en dus dat er geen evenementenvergunning nodig is. De viering is volgens de eigenaar 'een samenkomst' die door de wet wordt beschermd.

Geweld loont?

Bovendien wordt Event Plaza en de organisatie nu gestraft voor de dreiging door 'mensen van buiten', vindt advocaat Bart-Jan Walraven. 'Als je de bijeenkomst verbiedt omdat anderen met geweld dreigen om die bijeenkomst te verstoren en onmogelijk te maken, wat je dan doet is geweld belonen. En dan is niet de bedoeling.'
Volgens de advocaat is er genoeg informatie over de tegenstanders van de viering. 'De mensen die geweld gebruiken, roepen daartoe op op social media', zegt Walraven. 'Dan wordt er gezegd: Als jullie naar die bijeenkomst gaan dan slaan we jullie helemaal in elkaar.' De advocaat denkt dat deze mensen makkelijk op te sporen zijn.

Veiligheid

Ook de Federatie van Eritrese Gemeenschappen in Nederland (FEN) vindt het een besloten aangelegenheid. De FEN meldde de bijeenkomst bij de gemeente aan, niet om goedkeuring te krijgen maar voor de veiligheid van de genodigden, zo staat in een brief aan de burgemeester.
Daarin wordt terugverwezen naar de onrust van vorig jaar, toen bezoekers werden aangevallen. De FEN wil de burgemeester tijd geven om maatregelen tegen de eventuele relschoppers te treffen, staat er.
Dat het om een besloten bijeenkomst - en dus niet om een evenement - gaat, blijkt volgens de FEN uit het feit dat 'de genodigde bezoekers georganiseerd per bus op de parkeerplaats van de Event Plaza zullen worden afgezet'. En dat 'alleen genodigden welkom zijn op dit feest'.

Tijdgebrek

Volgens de advocaat van de eigenaar gaf de gemeente ook aan dat er te weinig tijd is om goed voorbereid te zijn op de viering en op eventuele acties van tegenstanders. De eigenaar vindt dat er, met nog een maand te gaan, genoeg mogelijkheden zijn om 'in overleg met de politie maatregelen te treffen'.
De eigenaar van Event Plaza geeft in de brief aan snel met de burgemeester om tafel te willen om afspraken te maken. Maar als Sahin toch wil dat het feest niet doorgaat, kan het uiteindelijk zijn dan de twee partijen voor de bestuursrechter komen te staan.