Oplichter doet zich voor als agent, politie waarschuwt om niet in babbeltruc te trappen

Foto ter illustratie
© ANP
WATERINGEN - Een vrouw uit Wateringen is het slachtoffer geworden van een babbeltruc waarbij de oplichter zich voordeed als wijkagent van de politie. Hij ging ervandoor met sieraden, de telefoon en pincode van de vrouw. Wat is er gebeurd en hoe kun je je ertegen wapenen?
Bij de Wateringse vrouw werd deze week plotseling gebeld door een oplichter die zich voordeed als de fraudehelpdesk van haar bank. Op de Fruitlaan waren namelijk, volgens het verhaal, twee inbrekers aangehouden en zij hadden een lijst bij zich waar het adres van het slachtoffer op zou staan.
Wel zo handig dat de vrouw meteen doorverbonden kon worden met 'wijkagent Ivan van Mulken', die haar aangifte wel even telefonisch op zou nemen. De echte Ivan van Mulken is inderdaad wijkagent in Wateringen, maar hij was niet degene die de vrouw aan de lijn kreeg.

Bankpas met Raboscanner

De nepagent vroeg de vrouw of ze huisdieren, sieraden of contanten in huis had en of ze ook haar telefoon, bankpas met Raboscanner en haar pincode meteen klaar kon leggen. De politie zou die komen halen en dat gebeurde ook.
Even later bracht de oplichter de spullen weer terug. De vrouw was, zonder dat ze het meteen doorhad, beroofd.

Waarschuwing

De politie waarschuwt mensen om alert te zijn op dergelijke babbeltrucs. Ook als je zogenaamd met 'een vertrouwd figuur', zoals de wijkagent, praat. 'De oplichter heeft goed gezien wie de wijkagent is in Wateringen en benoemt dit ook alleen maar om je vertrouwen te winnen.'
Een terugkerend element in babbeltrucs is dat de persoon aan de andere kant van de lijn, zij het een wijkagent of niet, waardevolle spullen wel even op komt halen. Dat is een rode vlag, legt de politie uit. 'De politie of de bank komen NOOIT spullen ophalen, ook geen spullen die waardevol zijn.'

Tips

Zo zijn er nog meer tips om jezelf te beschermen tegen babbeltrucs. De politie raadt bijvoorbeeld aan om te zorgen dat er geen grote geldbedragen in één keer van je rekening gehaald kunnen worden en uit te zetten dat je rood kunt staan. Ook is het dus belangrijk om te weten dat medewerkers van banken, verzekeraars of zorginstellingen nooit zomaar aan de deur staan voor financiële zaken.
Andere tips zijn het nooit volledig opendoen van de voordeur voor onbekenden, bijvoorbeeld met het gebruik van een deurketting. Of het apart bewaren van je pinpas en je pincode. De politie heeft een speciale webpagina gemaakt met alle informatie over babbeltrucs, voorzorgsmaatregelen en wat te doen als je vermoedt dat je slachtoffer bent geworden.

Buit

Wat er precies door de nepwijkagent is buitgemaakt, is niet duidelijk. Er is in ieder geval geprobeerd geld van de rekening van het slachtoffer te halen, meldt de politie.