Hoe verdween de glans van de Tong Tong Fair?

De Tong Tong Fair vorig jaar
© ANP
DEN HAAG - Drie weken voor aanvang van de Tong Tong Fair heeft de organisatie de stekker uit het festival getrokken. De 64ste editie van het bekende Indische cultuurfestival zou van 24 mei tot en met 2 juni op het Malieveld in Den Haag plaatsvinden. Waar verdween de glans van de Tong Tong Fair?
In 2020 en 2021 ging de Tong Tong Fair als gevolg van de coronapandemie niet door. In 2022 vond het festival in september plaats, in plaats van mei. Deze eerste Tong Tong Fair na corona was kleiner van opzet. Het Indische paviljoen met standhouders, dat speciaal uit Indonesië over kwam vliegen, was verdwenen en geïntegreerd in de centrale tent. Een aantal vertrouwde standhouders ontbrak en de Eetwijk was kleiner van opzet.
Sinds 1959 is de Tong Tong Fair onlosmakelijk met Den Haag verbonden. Begonnen in de Haagse Dierentuin, toen nog met de naam: Pasar Malam Tong Tong. Besar, verhuisde het festival al snel naar de Houtrusthallen. In de jaren 70 veranderde de naam naar Pasar Malam Besar. Sinds 1988 is de vaste locatie het Malieveld. Sinds 2009 ging het Indische festival verder onder de naam Tong Tong Fair, omdat Pasar Malam Besar de algemene naam is voor een Indische markt.
Doordat er minder eetgelegenheden waren en de Tong Tong Fair te maken had met personeelstekort moesten bezoekers op piekmomenten lang op hun eten wachten. En dat was dan geen Haags kwartiertje. Sommige mensen zaten twee uur in een restaurantje voordat ze iets te eten hadden.
Tegelijkertijd was er begrip bij de bezoekers. Men was blij dat het na twee coronajaren toch gelukt was om de Tong Tong Fair te organiseren en weer samen te komen. Siem Boon, directeur van de Tong Tong Fair. vertelde na afloop: 'Het organiseren in september bracht extra uitdagingen met zich mee. Het vinden van tijdelijk personeel was dit jaar erg lastig voor de organisatie en standhouders.'

'Het is de schuld van Extinction Rebellion'

Omdat de tijd tussen september 2022 en mei 2023 te kort was om een goed festival neer te zetten, werd ook in 2023 gekozen om de Tong Tong Fair in september te houden. Er kwamen minder bezoekers op het evenement af. De organisatie wees de beschuldigende vinger naar de acties van klimaatdemonstranten van Extinction Rebellion.
'De blokkade van de A12 pal achter ons evenemententerrein en de supportdemonstratie met luide muziek onze kant op, hebben er helaas voor gezorgd dat wij - als organisatie - het laatste weekend als enorm stressvol hebben ervaren.' Eveneens werd het warme, bijna tropische weer als boosdoener voor achterblijvende bezoekersaantallen gezien.

'Er was veel gemopper'

Toch kunnen noch de actie van Extinction Rebellion, noch de tropische dagen in september simpelweg niet worden gezien als dé reden waarom er minder bezoekers waren.
Om in te spelen op het personeelstekort verdween de Eetwijk en kwam er een Foodcourt. In een tent lag een groot plein met tafels en stoeltjes en daaromheen alle eetstands. De mensen moesten zelf het eten halen. Sommige bezoekers vonden dit prima, anderen vertelden: we krijgen het eten liever opgediend; het is zo'n gedoe, lopen met zo'n dienblad.
In het algemeen werd er door bezoekers veel gemopperd over de hoge toegangsprijs en de hoge prijzen voor eten en drinken. De editie van 2023 was net als het voorgaande jaar kleiner van opzet dan de Tong Tong Fair-festivals pré-corona.

Gemeente wil Malieveld in mei gebruiken

Ondertussen had de gemeente Den Haag haar oog op de meimaand laten vallen. De bedoeling is dat in die maand niet alleen het Bevrijdingsfestival op het Malieveld wordt georganiseerd. Ook moeten er grote concerten plaatsvinden. Dus de Tong Tong Fair moest maar naar een andere maand of locatie wijken in 2024.
De organisatie wil het festival juist in mei organiseren omdat in die maand het vakantiegeld wordt uitbetaald en bezoekers volgens de organisatoren dan dus meer te besteden hebben. Het festival liet weten te overwegen uit Den Haag te vertrekken mocht ze niet in mei hun op het vertrouwde Malieveld terecht kunnen.

Tong Tong Fair toch in mei

Uiteindelijk bleek in 2024 het Malieveld wél beschikbaar, liet Staatsbosbeheer een halfjaar geleden weten. De Tong Tong Fair kon in 2024 gewoon doorgang vinden in de zo gewenste maand mei én op het Malieveld.
Tot nu toe was de verwachting dat 2025 het spannende jaar zou worden voor de Tong Tong Fair, omdat het Malieveld dus niet meer beschikbaar zou zijn. Over op welke plek en op welke wijze het festival doorgang moet krijgen, werd achter de schermen druk nagedacht.
Zowel in september als december 2023 werd er door Haagse politieke partijen moties in gediend waarin het college van burgemeester en wethouders werd opgeroepen de Tong Tong Fair voor Den Haag te behouden.

Oproep om Tong Tong Fair te redden

Half april verzendt de organisatie nog een persbericht waarin de programmering van de komende 64ste editie uitgebreid wordt aangekondigd. Programmeur Arnaud Kokosky Deforchaux vertelde op 23 april nog enthousiast bij het radioprogramma Menno in de Middag van Omroep West wat er allemaal op het programma stond.
Dan volgt op 2 mei het bericht van de organisatie: 'Dit jaar is er geen Tong Tong Fair, vanwege financiële problemen.' Kokosky Deforchaux was donderdagavond zo ontdaan na het nieuws dat er dit jaar geen Tong Tong Fair is, dat hij nog niet wilde reageren. De Haagse politiek heeft zich inmiddels ook geroerd. De organisatie heeft uitstel van betaling aangevraagd. Dat is het voorportaal voor een faillissement.