Gebrekkige auto valt stil op snelweg, bestuurder verantwoordelijk voor dood 1-jarig kind

De situatie op de snelweg vlak na het dodelijke ongeluk
© MediaTV
DEN HAAG - De bestuurder van de auto die op 9 november 2020 stilviel op de A16 bij Hendrik-Ido-Ambacht, is schuldig aan het veroorzaken van een dodelijk ongeval. Dat heeft de rechtbank dinsdag beslist. Bij het ongeluk overleed een 1-jarig jongetje.
De bestuurder, een 49-jarige man uit Den Haag, is veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van drie maanden, een taakstraf van 180 uur en een rijontzegging van een jaar. De apk-keurmeester die de auto eerder die dag had goedgekeurd, is vrijgesproken.
De bestuurder had zijn auto naar de vluchtstrook moeten sturen tijdens de twee minuten dat deze vaart minderde, oordeelt de rechter. Daarmee had de Hagenaar kunnen voorkomen dat er een bestelbus achterop hem botste. Het 1-jarige jongetje dat bij zijn vader in dat busje zat, raakte zwaargewond en overleed aan zijn verwondingen.

Goedgekeurd

Het Openbaar Ministerie (OM) had 27 weken gevangenisstraf geëist, tegen beide verdachten. De 49-jarige eigenaar van een apk-keuringsbedrijf in Rotterdam zou de gebrekkige auto onterecht hebben goedgekeurd. Maar volgens de rechter is dat niet bewezen. De man is vrijgesproken en mag zijn beroep blijven uitoefenen.
De 55-jarige vrouw uit St. Willebrord (Noord-Brabant) die de gebrekkige auto voor bijna 5000 euro verkocht, moet ook voor de rechter komen. De voorbereiding van haar strafzaak loopt nog.