Eeuwenoude brug en aardewerk gevonden: 'Was op kaarten te zien'

Brugfundering met op de achtergrond de vorige vergaderzaal
© RVB - Tineke Dijkstra
DEN HAAG - Onder de Hofplaats in het centrum van Den Haag hebben eeuwenlang fundamenten van een oude brug gelegen. Die zijn onlangs bij de renovatie van het Binnenhof aan het licht gekomen. Het gaat om een brug uit de zestiende eeuw die op historische kaarten is te zien. Maar de constructie zelf is nooit duidelijk afgebeeld.
De brug ligt onder de Hofplaats, tegen een reeks historische panden aan. Ook zijn er verschillende spullen gevonden, zoals een majolica bord en een scherf van een Italiaans apothekerspotje. Het is niet uit te sluiten dat er in de middeleeuwen al een brug aanwezig was.
Op de Hofplaats, schuin tegenover café Dudok, zijn bouwvakkers bezig met het versterken van funderingen. Dat is nodig voor toekomstige graafwerkzaamheden voor de nieuwe publieksentree van de Tweede Kamer.
'Op kaarten uit de zestiende en zeventiende eeuw is een brug over de zijgracht te zien, maar de constructie zelf is nooit duidelijk afgebeeld', laat het Rijksvastgoedbedrijf te zien. De zijgracht waar de brug over liep werd al vroeg in de geschiedenis gedempt vanwege een nieuw waterafvoersysteem, waardoor de grachtvulling goed bewaard is gebleven.
In de loop van de zeventiende eeuw zijn de zijgracht en de brug verdwenen. Dankzij de vondst hebben archeologen nu een beter beeld over de omgeving in die tijd. Archeologen denken dat er wellicht nog oudere funderingen bewaard zijn gebleven.
Naast de brug werd ook een aantal spullen gevonden, zoals een kan en bekertje uit de late veertiende eeuw. Ook vonden ze een majolica bord met een schildering van een paard, een (apothekers)potje van Italiaanse faience met daarop een tekening van een vogel en een oorlepeltje en tandenstoker uit de zestiende eeuw.
Eerder zijn er al andere bijzondere vondsten gedaan, zoals leeuwenbotten en meerdere graven. De renovatie van het Binnenhof is op z'n vroegst pas eind 2028 klaar. Dat is twee jaar later dan de bedoeling was. Het karwei gaat zeker 2 miljard euro kosten.