Taner blaast voordeuren op, maar zegt nu spijt te hebben

Er werd onderzoek gedaan na de explosie
© Regio15
DEN HAAG - De 20-jarige Taner G. uit Den Haag bekent dat hij verantwoordelijk is voor vier explosies bij voordeuren. Dat zei zijn advocaat vrijdag tijdens een eerste inleidende zitting voor de Haagse rechtbank. G. zelf wilde vooral benadrukken dat hij er spijt van heeft.
De jongeman wordt verdacht van vier explosies in Den Haag. Eén bij een woning aan de Melis Stokelaan, één bij een reisbureau aan het Soestdijkseplein, één bij een woning aan de Sleepnetstraat en één bij een woning aan de Leharstraat. De aanslagen waren tussen 19 september en 21 oktober vorig jaar.
G. filmde de explosies zelf. Zijn filmpjes vormen een deel van het bewijs. Verder zijn er WhatsApp-gesprekken waaruit zijn betrokkenheid blijkt.

Toch verklaren

De verdachte heeft zich tot nog toe beroepen op zijn zwijgrecht. Daar wil hij, op advies van zijn nieuwe advocaat, verandering in brengen. De raadsman, Erdal Kaya, vroeg daarom of er een datum geprikt kon worden voor een nieuw verhoor bij de politie. De rechtbank vroeg aan G. of hij niet meteen al wat wilde zeggen, maar daar had de verdachte geen zin in.
Kaya bepleitte verder dat G. berecht zou moeten worden volgens het jeugdstrafrecht. De reclassering adviseert dat ook. De rechtbank verzocht het Openbaar Ministerie om daar de komende twee weken over na te denken. Verder vond de raadsman dat G. zijn zaak in vrijheid zou moeten kunnen afwachten.

'Geen kleine dingen'

Het Openbaar Ministerie verzette zich daartegen. 'Deze feiten zijn niet ongebruikelijk. Het gebeurt veel in Den Haag, maar ook in Amsterdam en Rotterdam. Wat de reden ook is, het feit dat mensen bij hun woning of portiek, waar je veilig hoort te zijn, risico lopen, terwijl ze thuis zijn, en je weet niet wanneer en waarom het je overkomt, dan is er wel degelijk sprake van een geschokte rechtsorde. Dit zijn geen kleine dingen. En hij heeft vier van deze feiten.'
De rechtbank was het daar mee eens en besloot dat G. in de cel blijft. De volgende zitting is op 12 april, tenzij wordt besloten dat de zaak alsnog onder het jeugdstrafrecht wordt behandeld. Dan moet er een andere datum worden geprikt met andere rechters.