Stankoverlast goed mogelijk door ontstoken paasvuren

Paasvuur in buurtschap Dijkerhoek in 2023
© ANP
REGIO - De vuurstapels liggen meer dan honderd kilometer naar het oosten, maar ook in onze regio kan er overlast zijn van ontstoken paasvuren. Aan het begin van de avond worden traditiegetrouw honderden paasbulten in brand gezet, en dat kan tot op het strand van Westland te ruiken zijn. Daarvoor waarschuwt Omgevingsdienst Haaglanden.
Al tientallen jaren leeft in delen van Groningen, Drenthe, Overijssel, Gelderland en Duitsland de traditie om tijdens Pasen grote vuurstapels te laten branden. Op deze paaszondag komt de wind uit het oosten, en dus kan ook in delen van Haaglanden een brandlucht te ruiken zijn.
Paasvuren worden meestal gemaakt van stapels snoeihout. De meeste vuren worden paaszondag tussen 19.30 en 21.00 uur ontstoken, waar per vuur honderden mensen op afkomen. Vaak klinkt er muziek van een dj en een (alcoholisch) drankje mag niet ontbreken.

Symbool voor vruchtbaarheid

In eerdere jaren werd geklaagd over de lucht van verbrand plastic. Hoeveel overlast er exact ervaren wordt, is afhankelijk van de windrichting. windsnelheid en afstand tot een paasboake, zoals een paasvuur in dialect heet.
Het is niet duidelijk waar de traditie precies begon, maar er wordt gezegd dat de paasvuren uit de tijd van de Germanen komt. Die brachten aan het begin van de lente een offer aan de godin Ostara. De kerk zou het lentevuur, dat symbool stond voor vruchtbaarheid en een nieuw begin, later onderdeel gemaakt hebben van het christelijke feest.