Iconische 'Pyramide' verdwijnt in de glasbak

Afgelopen zaterdag waren de opstallen eromheen al verdwenen
© Omroep West
HONSELERSDIJK - Nog even en het is gedaan met de bekende glazen piramide bij de bloemenveiling in Honselersdijk. Het bijna dertig jaar oude bouwwerk maakt plaats voor een volledig nieuw pand. In het 21 meter hoge glazen complex, op het terrein van bloemenveiling Royal FloraHolland, zat een groothandelscentrum. De sloop van het bouwwerk is inmiddels begonnen.
Wie over de Middel Broekweg tussen Honselersdijk en Naaldwijk rijdt, kon de beeldbepalende blauwe piramide - geschreven als Pyramide - niet missen. Het pand werd in oktober 1995 geopend en staat op het terrein van bloemenveiling Royal FloraHolland. Bloemisten konden hier toen kleinschaliger en toch breed inkopen. Voor die tijd werden bloemen alleen via de klok geveild.
In 2020 werd het 25-jarig bestaan nog groots gevierd met allerlei aanbiedingen en acties. Er waren toen zeven bedrijven met een breed assortiment tuin- en kamerplanten, bomen, snijbloemen en accessoires, decoratie- en bloembinderij artikelen. Ook werden er allerlei demonstraties, workshops, cursussen en evenementen gehouden.
Een kraan maakt korte metten met de Pyramide:
Beeldbepalende 'Pyramide' plat voor nieuwbouw
De afgelopen jaren vertrokken de meeste bedrijven naar een andere locatie op het bloemenveilingterrein. Volgens een woordvoerder van FloraHolland voldeed de piramide 'functioneel en technisch' niet meer aan de eisen van de huidige tijd. Daarom gaat het gebouw tegen de vlakte.
Er komt een volledig nieuw pand te staan van 20.000 vierkante meter. Of dat weer de vorm van een piramide krijgt, is niet duidelijk. 'Wij gaan het vrijkomende perceel niet zelf ontwikkelen, dat laten we over aan de markt', besluit de woordvoerder.
Zo zag de 'Pyramide' er vorig jaar uit
© bouwbedrijf Weboma