Kreupele schapen en geen schoon drinkwater: dierenhouder moet stoppen

Een van de schapen
© NVWA
WESTLAND - Magere en kreupele dieren die geen beschikking hebben over schoon drinkwater en hun voedsel tussen de uitwerpselen hebben liggen. De Westlandse stichting van schaapsherder Pieter Dekker mag geen dieren meer houden van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Ook loopt er een strafrechtelijk onderzoek tegen de houder.
Dekker ontkent zelf dat zijn locaties zijn gesloten, maar een woordvoerder van de NVWA laat aan de WOS weten dat het om dezelfde schaapsherder gaat waar in december vorig jaar ook al varkens in beslag waren genomen. Aan Omroep West wil de NVWA ditzelfde niet bevestigen.
De stichting van de veelbesproken Dekker houdt dieren voor verschillende doelen, bijvoorbeeld voor begrazing. Het gaat om schapen, runderen en varkens.

Slecht behandeld

De NVWA had de stichting al langer op de korrel omdat de dieren volgens de autoriteit slecht worden behandeld. Zo werden in december vorig jaar en in januari van dit jaar dieren in beslag genomen. Ook werden er al meerdere keren boetes opgelegd, onder meer vanwege verwaarlozing van de dieren.
'Gezien de historie van de stichting is er geen vertrouwen dat de houder de dieren de juiste verzorging biedt', zeg de NVWA.
In deze video toont de NVWA hoe de dieren erbij stonden:
Kreupele schapen en geen schoon drinkwater: dierenhouder moet stoppen
Sinds 2019 hebben inspecteurs van de NVWA de stichting in de gaten gehouden. Het welzijn van de beesten was meerdere keren niet in orde.
'Zo hadden de dieren niet de beschikking over schoon drinkwater en lag het voedsel in de uitwerpselen van de dieren. Ook zijn er veel magere en kreupele dieren geconstateerd. Daarnaast hadden veel dieren niet de beschikking over een schone en veilige ligplaats.' De NVWA publiceerde woensdag een foto van een schaap dat verstrikt is geraakt in een hek.
Eerdere acties van de NVWA, zoals dwangsommen en het in bewaring nemen van dieren, leverden geen verbetering op. De NVWA wil dat er nu definitief een einde komt aan de ellende voor de schapen, runderen en varkens. Per 1 januari 2024 is de Wet aanpak dierenmishandeling en dierverwaarlozing aangepast en heeft de NVWA meer middelen tot bestrijding in handen.
Er loopt inmiddels ook een strafrechtelijk onderzoek tegen Dekker. Deze moet de dieren nu in elk geval wegdoen. Hij krijgt twee weken om ze te verkopen aan iemand die er beter mee omgaat.
De houder krijgt drie maanden om zijn leven alsnog te beteren. Daarna zal de NVWA bezien of hij misschien toch weer dieren mag houden op de nu gesloten plekken.