Duizenden woningen over op aardwarmte, energieprijs voor huurder blijft 'stabiel'

© ANP
DELFT - Bewoners van 6000 huurwoningen in Delft kunnen vanaf volgend jaar gebruik maken van het nieuwe warmtenet. De huizen worden verwarmd met aardwarmte uit de bodem in Delft. De woningcorporaties en warmteleveranciers tekenden deze week een contract. Het goede nieuws voor de huurders: de energiekosten blijven voor langere tijd stabiel.
Naast de 6000 huurwoningen in de wijken Voorhof en Buitenhof, worden ook de gebouwen van de TU-campus vanaf volgend jaar aangesloten op het warmtenet.
De afspraken die deze week zijn gemaakt geven zekerheid dat de prijs betaalbaar en ook voorspelbaar blijft voor de bewoners, stellen wethouder Maaike Zwart en Linda Schalkwijk, de directeur van Woonbron. 'Bij aansluiting zijn de kosten vergelijkbaar met de prijs die je aan warmte zou betalen met een gasinstallatie', vertelt Schalkwijk.

Prijs 'stabiel en voorspelbaar'

Daarna 'blijft de prijs voor een langere tijd stabiel', zeggen de bestuurders. Dat is fijn voor de huurders, want bij de gasprijzen is het wel anders. De gasprijs kan namelijk nogal kan hoger uitvallen de komende jaren en wil van tijd tot tijd nog wel eens wisselen.
'Op deze manier beschermen we onze huurders beter tegen de grilligheid van de markt, zodat ze minder last hebben van een sterke prijsstijging van gas. Zo blijft de prijs stabiel voor onze huurders', zegt Schalkwijk.

'Vertrouwen in betaalbaarheid'

Volgens de wethouder vertrouwen de woningcorporaties er ook op dat de warmte betaalbaar blijft, omdat ze allemaal hun handtekening onder het project hebben gezet.
'Tot dit punt komen was best een uitdaging', geeft wethouder Zwart toe. De gemeente Delft is dan ook vooral blij dat het gelukt is om toch bewoners vanaf volgend jaar al van duurzame energie te voorzien. 'De afspraken zijn al met al wezenlijk anders dan in bestaande warmtenetten.'
Wethouder Maaike Zwart (tweede van rechts) met de mede-ondertekenaars van het contract
© Gemeente Delft
Bij bestaande warmtenetten is er namelijk gedoe: in andere steden zoals Utrecht en Amsterdam wordt er door partijen als Eneco en Vattenfall gestopt met het warmtenet.
Dat het in Delft wel lukt komt volgens de wethouder eigenlijk door een aantal dingen. 'Allereerst de samenwerking tussen de partijen, de subsidies die we voor dit project hebben gekregen vanuit het Rijk en natuurlijk hoe de wijk is ingericht', legt de wethouder uit.

Warmte van aardwarmtebron TU Delft

Buitenhof, Voorhof en de TU-wijk bestaat namelijk voor een groot deel uit woonblokken met een collectieve verwarmingsinstallatie. Die werken nu vooral nog op gas, maar zullen vanaf volgend jaar dus in een periode van drie jaar allemaal over gaan op aardwarmte.
Het helpt dat er in een aardwarmtebron op de TU Campus aanwezig is. Die bron wordt de komende jaren aangesloten op het warmtenet, waarmee verwarmd water door ondergrondse buizen wordt gestuurd om de gebouwen te verwarmen.

Vergunning in aantocht

Op die manier komt Delft komt het doel om als stad klimaatneutraal te worden in 2050 weer een stap dichterbij. Wel moeten de huurders nog even wachten tot ze gebruik kunnen maken. De gemeente, de woningcorporaties (Woonbron, Vidomes, Stedelink, DUWO) en de energieleverancier InWarmte en netbeheerder Netverder wachten namelijk nog op een vergunning van het ministerie van Economische Zaken.
Die vergunning wordt binnen nu en twee maanden verleend. Dan wordt ook duidelijk waar de aansluitingen als eerste komen te liggen. Ook moet dan duidelijk zijn hoe er aan gewerkt moet worden in de stad.