IJssalons maken zich klaar voor mooie zaterdag: 'Dat ga je voelen in je armen'

Foto ter illustratie
© ANP
REGIO - Nog één warme zaterdag staat ons te wachten, voor het weer voorlopig totaal omslaat. En wat doet iedereen bij lekker weer? Juist, een ijsje halen. IJssalons in de regio zijn er klaar voor: 'Iedereen is er aan toe om na het slechte weer zomerse dingen te doen.'
Het wordt een dag zonder regen, maar strak zonnig is het ook weer niet, legt Omroep West-weerman Jordi Bloem uit. 'Ook is er wind met windkracht vijf of zes. Wel zorgt dit voor een warme lucht, die afkomstig is uit de Azoren bij Portugal. Het wordt dus wel warm, zeker rond de twintig graden.'
Ondanks dat de zon zich misschien niet constant laat zien, is de zonkracht zaterdag vrij sterk. Volgens Bloem is het dan verstandig om niet te lang in de zon te blijven en je anders goed in te smeren. Al met al is het weer een cadeautje: 'Normaal gesproken is het maar veertien graden rond deze tijd van het jaar.'

Volle vrieskasten

Voor Zuliani's in Zoetermeer reden genoeg voor een extra goede voorbereiding. Vrijdag zijn ze al druk bezig met de voorbereidingen voor de dag erna. 'We zijn sinds gisteren al ijs aan het maken voor het weekend, heel veel vrieskasten aan het vol zetten met ijs en we rijden nu dagelijks naar onze boerderijen toe om melk op te halen', vertelt Stefano Zuliani.
Hoewel de salon talloze populaire smaken verkoopt, zoals pistache en cookie dough, springt er voor de klanten één smaak echt uit en dat is aardbei. 'Wij doen heel veel aardbeien in het ijs, wel vijftig procent van het recept bestaat eruit. Dat zorgt voor een hele natuurlijke, intense smaak. Niet alleen voor kinderen, maar ook papa en mama kunnen er van genieten.'

Verkoeling na een fietstocht

Ook bij Janssen's IJssalon in Boskoop zijn ze druk in de weer, daar verwachten ze 'volle bak'. Niet alleen in Boskoop is de salon een begrip, maar ook vanuit Montfoort, Moordrecht en Gouda komen de liefhebbers graag langs. 'Ze komen na een fietstochtje en gaan dan langs de Gouwe zitten', legt Hans van der Wal uit.
Wat ze dan nemen? 'Onze populairste smaak is yoghurt amarena', vertelt Van der Wal. 'Dat is een zomers smaakje en die ziet er ook mooi uit in de vitrine.' De salon heeft daarnaast elke week een nieuwe wisselsmaak. 'Nu hadden we Twix-ijs, die ging ook heel hard.'

'Pas zenuwachtig als het tien dagen heet wordt'

Iets verderop, bij LKKR in Naaldwijk gaat het er iets rustiger aan toe. 'Wij doen dit nu vijftien jaar en dan weet je precies wat er komt. Wij worden pas zenuwachtig als het tien dagen achter elkaar heel heet wordt', lacht Dennis Rontberg.
Bij LKKR rouleren de smaken ijs constant. 'We proberen zo elke ijssmaak interessant te maken, dus klanten kiezen vaak van alles. Wel hebben we ons signature ijsje, met dezelfde naam als de salon, waarvan we niet vertellen wat er in zit. Vaak wordt deze smaak gekozen omdat het verrassingselement triggert.'

Pijnlijke armen en moeie benen

Wel wordt het even wennen, zo aan het begin van het seizoen, legt Rontberg uit. 'Of je nou tien of honderd bolletjes per dag schept, dat voel je altijd in je armen. Maar achter de vitrine zetten we tussen de 10.000 en 18.000 stappen per dag. Dat merk je echt aan je benen aan het einde van de dag.'
Daar hebben de werknemers bij Janssen's ook wel eens last van: 'Dat is vooral nieuw personeel. De rest is er al aan gewend', lacht Van der Wal. Bij Zuliani's hebben ze al een oplossing bedacht: het ijs moet op de juiste temperatuur zijn, dan valt de armpijn mee. 'Maar dat geldt niet voor nieuwe mensen, die moeten wel nog eelt kweken.'

Weer slaat om

Na een drukke zaterdag heeft het personeel dan ook een paar dagen om uit te rusten. Zondag gaat de temperatuur al flink wat naar beneden. 'In Zuid-Holland wordt het 14, 15 graden', vertelt Bloem.
Ook de rest van de week ziet er niet heel zomers uit. 'De lucht komt dan uit Scandinavië, wat zorgt dat de temperatuur weer omlaag gaat. Dan zit je opeens weer onder de 14 graden de hele week, met regen en wind.'