TU Delft dwingt universiteitsblad om verhaal over misstanden te verwijderen

De TU Delft komt met een verbeterplan
© ANP
DELFT - Het universiteitsblad Delta van de TU Delft heeft maandagavond onder druk van de universiteit een artikel offline gehaald. In het artikel beschreef het blad hoe medewerkers een zwijgplicht opgelegd hadden gekregen over het functioneren van een van de directeuren. De TU heeft inmiddels excuses gemaakt aan het blad.
Het is al lang onrustig binnen de universiteit. In maart kwam de Inspectie tot de conclusie dat de TU Delft de sociale veiligheid van de medewerkers negeert. De zorg voor de werknemers 'wordt verwaarloosd', en dat leidt tot een 'verhoogd risico op sociale onveiligheid voor alle medewerkers', concludeert de inspectie.
In het rapport maakt de inspectie onder meer melding van seksueel getinte opmerkingen, ongewenste intimiteiten, pesten, intimidatie en racisme. De verantwoordelijken 'zijn bijna altijd mensen die een hogere positie bekleden, bijvoorbeeld hoogleraren en management'.

Niet eens met kritiek

In een eerste reactie zei de universiteit het onderzoek ondeugdelijk was en het niet eens te zijn met de kritiek van de inspectie. Pas bijna drie weken later gaf de universiteit toe de 'signalen te herkennen' en met een verbeterplan te komen.
Universiteitsblad Delta publiceerde maandag een reconstructie binnen een van de afdelingen van de universiteit, het Innovation & Impact Centre (I&IC). Op 1 april 2023 trad hier een nieuwe directeur in dienst. In de maanden die volgden, ging het al snel mis. Volgens het blad hebben zich vijftien mensen over de directeur bij de externe vertrouwenspersoon gemeld.

E-mail van externe vertrouwenspersoon

In december kregen deze vijftien medewerkers een mail terug van deze externe vertrouwenspersoon. Deze was doorgestuurd vanuit de rector van de universiteit Tim van der Hagen. Daarin stond dat geheimhouding in deze kwestie essentieel is en dat bij 'schending van de geheimhouding arbeidsrechtelijke maatregelen genomen zullen worden'.
Maandagavond heeft het platform het bewuste artikel weer offline gehaald. Onder juridische druk, schrijft Delta in een verklaring. De in het verhaal genoemde directeur had via een advocaat gedreigd met een rechtszaak wegens smaad of laster.

Onder druk gezet

Daarnaast werden de medewerkers van het blad ook door de universiteit zelf onder druk gezet om het artikel te verwijderen. 'Zou Delta dat niet doen, dan zou de TU Delft, waar alle redacteuren van Delta in dienst zijn, Delta en de hoofdredacteur persoonlijk aansprakelijk stellen voor eventuele schade die de TU zou lijden.'
Onder protest ging Delta akkoord. Niet omdat het niet achter het verhaal stond, maar omdat het geen zin had in een dure juridische strijd met de universiteit.

'Dat had niet mogen gebeuren'

Dinsdagochtend laat de TU Delft weten spijt te hebben van de e-mail aan het blad. 'Dat had niet mogen gebeuren', schrijft Van der Hagen in een reactie op de website van de universiteit.
'Ik kan heel goed begrijpen dat dit opnieuw gevoelens van teleurstelling en verontwaardiging oproept. Juist nu. Juist nu het ons er alles aan gelegen is om vooral zo zorgvuldig mogelijk de broodnodige stappen te zetten naar een sociaal veilige omgeving voor al onze studenten en medewerkers en evenzo voor de redactie van Delta die in een veilige werkomgeving onafhankelijke journalistiek moeten kunnen bedrijven', schrijft hij in de verklaring.

Onafhankelijk journalistiek medium

'Dit had niet zo moeten gebeuren en daarvoor bied ik namens het College van Bestuur welgemeende excuses aan, in het bijzonder aan de collega's van Delta. Delta is een onafhankelijk journalistiek medium. Dat ze ons kritisch volgen, is niet altijd leuk maar wel goed en nodig. En dat moet zo blijven.'
Hij vervolgt: 'TU Delft zit middenin het proces van het opstellen van het verbeterplan sociale veiligheid. Dat maakt het voorval extra pijnlijk. Het CvB beseft dat de gebeurtenissen van gisteren dit proces niet helpen. Daarom maken we nu deze excuses.'