Oplichter Vincent maakt nóg meer slachtoffers via Facebook

Foto ter illustratie
© ANP
DEN HAAG - De lijst met aangiftes tegen de Voorburgse oplichter Vincent van S. blijft maar groeien. Dat werd woensdag duidelijk in de rechtbank tijdens een voorbereidende zitting. Ook nadat Van S. aangehouden was voor oplichting door een woning te verhuren en niet te leveren, maakt hij nieuwe slachtoffers na zijn voorlopige vrijlating.
Toen Omroep West Van S. vorig jaar september belde vanwege de fraude bekende hij, net als woensdag in de rechtbank, volmondig. 'Ik geef alles toe, het klopt', zei hij toen. Woensdag zei hij: 'Ik heb natuurlijk spijt van de oplichting via de huur. Het slaat nergens op wat ik gedaan heb. Het is heel dom geweest.'
Van S. lichtte op verschillende manieren tientallen mensen op voor in totaal iets meer dan 90.000 euro. Astrid en Daniëlle, twee van de slachtoffers, waren in de rechtszaal aanwezig. Astrid werd door Van S. opgelicht toen ze met spoed een woning zocht. Via Facebook kwam ze in contact met Vincent Paul van S. Hij had een woning in Voorburg in de verhuur.

'Zelfde dag vergokt'

Het huis was, zo zei hij, 'van zijn ernstig zieke vader', waarvoor hij zaken behartigde. Van S. wekte vertrouwen door zijn paspoort en de kadasterpapieren van de woning te laten zien.
Alles leek te kloppen. Astrid ging met de man in zee, tekende contracten en maakte 950 euro borg aan hem over. Geld dat ze nooit meer terug zag.
'Ik heb het geld niet meer', zegt Van S. tegen de rechter. 'Van niemand, alles is elke keer dezelfde dag vergokt', zegt Van S.
Screenshot van een van de gedupeerden
© Omroep West
De schade bij Daniëlle is veel groter, 63.000 euro. Ze kreeg na een scheiding een relatie met Van S. Die maakte haar wijs dat hij door te investeren in Bitcoin veel meer kon maken van het geld.
Daniëlle gaf hem toegang tot haar bankrekening en het geld verdween. Niet aan investeringen in Bitcoin, maar goksites. Van S. ontkende dit overigens wel tegenover de politie. Hij zou het geld gekregen hebben en er dus mee mogen doen wat hij wilde.

Verminderd toerekeningsvatbaar

Uit psychiatrisch onderzoek blijkt dat Van S. verminderd toerekeningsvatbaar is. Dat zou deels te verklaren zijn door te vaak gebruik van dexamfetamine, een middel tegen ADHD. De psychiaters adviseren dan ook een opname voor behandeling.
De advocaat van Van S. deed een poging hem uit voorlopige hechtenis te krijgen, maar daar ging de rechtbank niet in mee. 'Ik snap dat elke dag dat u vastzit pijn doet, maar de zitting komt snel.'
'Een andere reden om u vast te houden is dat u eerder geschorst bent en toen is het niet goed gegaan. U bent weer de fout in gegaan, er zijn veel slachtoffers en er is sprake van een terugkerend patroon.'

Niet op orde

Tot ontsteltenis van Daniëlle en Astrid bleek het dossier van de officier van justitie niet op orde. Juist hun vordering was volgens de officier 'leeg'. Volgens hem de verantwoording van de benadeelde partijen, maar dat vond de rechter wel erg gemakkelijk.
'Het Openbaar Ministerie is er ook om de belangen van de samenleving te behartigen. Ik wil u vragen ook goed aandacht te hebben voor de benadeelde partijen', sloot de rechter af.
Op 29 mei wordt de rechtszaak inhoudelijk behandeld.