Jouw poep kan mensen met darmklachten helpen

Foto ter illustratie
© ANP
LEIDEN - Heb jij gezonde poep? Dan kunnen mensen met een chronische darmaandoening daar baat bij hebben. Dat zeggen onderzoekers van het LUMC in Leiden. Je kunt jouw poep doneren bij de 'donorpoepbank'.
In 2016 werd de NFDB geopend, een 'donorpoepbank'. Gezonde mensen kunnen hun ontlasting opvangen in een bakje op de wc en dat naar het centrum in Leiden brengen.
Daar wordt de poep verdund en gezeefd, zodat alleen de darmflora overblijven. Die gaan via een neussonde naar de twaalfvingerige darm, voorbij de maag, van mensen met darmklachten.

Darmen tot rust brengen

Het is de bedoeling dat deze gezonde darmflora de ingewanden van darmpatiënten tot rust brengen. Patiënten zouden dan minder last moeten hebben van bacteriën die voor problemen zorgen en waartegen antibiotica niet goed werken.
En dat werkt dus, hebben onderzoekers van het LUMC ontdekt. De patiënten hebben minder last van hun darmbacteriën en die bescherming 'houdt naar verwachting voor langere termijn aan'. Na drie weken hadden de patiënten aanzienlijk minder resistente bacteriën in hun darmen, en ook na lange tijd was dat het geval.