Campers geweerd van parkeerterrein voor extra plekken bezoekers binnenstad

© ANP
GOUDA - Een groot terrein net buiten het historische centrum van Gouda wordt vanaf november een plek waar zowel bezoekers als bewoners hun auto kunnen parkeren. Daarmee zet Gouda een nieuwe stap richting een autoluwe binnenstad, nadat er eerder al een stop op parkeervergunningen kwam.
Op het terrein, Klein Amerika genaamd, staan nu vooral campers geparkeerd. Die verhuizen naar andere plekken in de stad zodat er ruimte ontstaat voor ongeveer honderd auto's.
Inmiddels hebben lokale ondernemers net buiten Gouda vier alternatieve camperterreinen gerealiseerd met in totaal 120 plekken. Die zijn uit te breiden naar 150 camperplekken.

Toeristen

'Dat betekent dat het stadsbestuur van Gouda de 29 overnachtingsplekken voor campers kan opheffen', schrijft de gemeente op haar website. 'Met deze extra parkeermogelijkheden voor bewoners en bezoekers speelt de gemeente bovendien alvast in op het in de toekomst deels autoluw maken van de binnenstad.'
Op Klein Amerika parkeren al jaren toeristen met campers die graag het oude centrum van Gouda bezoeken. Maar dat leverde in het zomerseizoen ook overlast op, omdat er niet binnen de daarvoor bestemde plekken geparkeerd werd. Volgens het college van burgemeester en wethouders kon dat ook niet goed gehandhaafd worden.

Omzetderving

Ondernemers in de binnenstad zeggen over het algemeen positief te zijn over een autoluw centrum, maar het verdwijnen van de campers is desondanks een punt van zorgen.
'Ondernemers op de Markt hebben toch best wat klandizie van die campereigenaar die wat komen eten en drinken. Ze zijn daarom bang voor omzetderving', legt Theo Krins van de Samenwerkende Binnenstadondernemers Gouda (SBG) uit.
'Als dat dagelijks dertig tot vijftig mensen zijn is dat op een jaar best veel qua omzet.' Toch zijn de binnenstadondernemers over het algemeen dus wel voor de autoluwe binnenstad. 'Het is gewoon fijn als je de binnenstad kan bezoeken en vooral langs veel groen kan lopen in plaats van auto's', zegt Krins.
'Maar we vinden wel dat het centrum altijd goed bereikbaar moet blijven dus de gemeente moet wel zorgen voor voldoende parkeerplekken buiten de stad.'

Park & Ride

Gouda heeft nog geen zogeheten Park & Ride-voorziening buiten het centrum, net zoals Leiden. Daar kan je net buiten het centrum parkeren en vervolgens brengt een klein busje de bezoeker naar de binnenstad.
Ook een applicatie dat de automobilist laat zien wáár je kan parkeren ontbreekt nog in Gouda. 'We blijven er wel op aandringen, want het zal de parkeerdruk op het centrum verlichten', denkt de woordvoerder van de ondernemers. 'Maar de investeringen ervoor zijn nog niet gedaan door de gemeente.'