Van afsluitingen tot artiesten: alles wat je moet weten over Koningsnacht in Den Haag

Koningsnacht in Den Haag
© Omroep West
DEN HAAG - Den Haag staat vrijdagavond weer in het teken van Koningsnacht. Het gratis toegankelijke The Life I Live Festival is dit jaar met zes podia weer groter dan de voorgaande editie. We praten je bij over de artiesten, de stages en hoe je in het centrum van Den Haag komt.
Er staan drie podia op het Lange Voorhout, waaronder één met een silent disco, en er zijn stages bij de Hofvijver, het Kerkplein en de Grote Markt. Deze twaalfde editie van The Life I Live wordt volgens de organisatie PROOOST een 'muzikale ontdekkingsreis'.
De grote headliners treden niet op tijdens Koningsnacht, het zijn juist de bandjes die over een paar jaar groot zijn, en waar je van kan zeggen: Ik was erbij toen ze in Den Haag op The Life I Live speelden. Mark Boulas van PROOST verduidelijkt: 'Onze focus ligt op namen die groot gaan worden, die je hier voor het eerst kunt zien én bovendien gratis. Zoals in het verleden ook bijvoorbeeld Son Mieux hier stond.'

Line-up The Life I Live

Dat dit jaar The Life I Live een muzikale ontdekkingsreis voorschotelt, blijkt wel uit het diverse aanbod: uit eigen stad staat de Haagse band The Indien op het podium. De Belgische rapster Coely keert na tien jaar terug op het festival en is inmiddels uitgegroeid tot het vrouwelijke boegbeeld van de Belgische hiphop scene. Kopsmart is de band van de ervaren Scheveningse muzikanten Arie Spaans en Remco Prins, zij zingen in het Schevenings dialect. De Brabantse rapper Ares loopt al sinds 2012 mee, het vorig jaar uitgebrachte album 'Phantom' is al weer zijn zevende.
Verder staat op The Life I Live het synthpopcollectief Droom Dit, dj-star Suze Ijo, synthact Coloray, nederhoptrio Rens, Jaïr & Ome Uncle, house-act Moody Mehran, het Portugese electropoptrio COLLIGNON, happy hardcore-act MOYO FYRE, bluesband One White Dog, percussiekwartet Tripkip, fokrockband Yellofox en Italo-act I-F.

Met de tram of bus naar The Life I Live

Het Haagse centrum is vrijdag vanaf ongeveer 18.00 uur afgesloten. Daarom rijden tram 1, 15, 16, 17 om. Ook bus 22, 24, 28 rijden een andere route.
Vanwege veiligheidsmaatregelen is de halte Grote Markt vanaf 19.00 uur afgesloten. Dat betekent dat tram 2, 3, 4 en 6 niet bij die halte stoppen. Reizigers stappen in op of uit bij de haltes Brouwersgracht of Spui.

Kom met de fiets

Het advies is: kom op de fiets naar het Haagse centrum. Wil je je je stalen ros in een fietsenstalling parkeren? De fietsenstallingen op het Buitenhof, Nobelstraat, Raamstraat, Grote Markt – Laan 9, Kerkplein en het Lange Voorhout zijn tot 3.00 uur 's nachts geopend.
Ook de spoorwegen rijden tot ongeveer 3.00 uur met extra treinen naar Utrecht, Rotterdam en Leiden. Op de reisplanner van de NS kun je zien wanneer de laatste trein vertrekt.

Afsluitingen voor auto's

In verband met de veiligheid van bezoekers is op 26 april vanaf 17.00 uur tot 27 april ongeveer 5.00 uur in de ochtend de binnenstad afgesloten voor autoverkeer. Het festivalgebied wordt begrensd door: Mauritskade, Koninginnegracht, Prinsessegracht, Herengracht, Fluwelen Burgwal, Kalvermarkt, Gedempte Gracht, Lutherse Burgwal, Jan Hendrikstraat, Torenstraat, Noordwal, Prinsessewal, Hogewal en Scheveningseveer.
Alle straten binnen dit gebied zijn niet bereikbaar voor autoverkeer. Het Lange Voorhout is op 26 april al vanaf 12.00 uur afgesloten voor verkeer.

Parkeergarages

Dit zijn de parkeergarages waar je je je auto kan parkeren tijdens Koningsnacht: Grote Markt, City Parking, CS – New Babylon, Lutherse Burgwal, Rijnstraat, Torengarage, Veerkaden en Malieveld.

De nachtbus naar huis

Aan alle festiviteiten komt een einde. Rond 1.00 uur 's nachts wordt de laatste noot geblazen, de instrumenten opgeruimd en is The Life I Live 2024 afgelopen. Wil je met het openbaar vervoer naar huis? Vanaf 1.00 uur vertrekken er nachtbussen vanaf het busplatform Den Haag CS. De nachtbussen rijden tot 5.00 uur. Er zijn zes verschillende nachtbussen die elk half uur als een zogenoemde ringlijn over de zes routes rijden.
Let op: een kaartje voor de nachtbus kost 6,50 euro. Abonnementen en kortingen als studentenreisproduct of leeftijdskorting zijn niet geldig, laat de HTM weten.

Taxi's

Wil je met een taxi naar huis? Dan moet je een stukje lopen want taxi’s worden tijdens koningsnacht niet toegelaten op het festivalterrein. Speciaal voor The Life I Live is er een taxistandplaats op de Parkstraat tussen de Mauritskade en de Oranjestraat . Verder zijn er in het Haagse centrum taxistandplaatsen op de Hoge Wal en op de Rijnstraat.