Lintjesregen 2024: lees hier wie in Delft een lintje heeft gekregen

Lid in de Orde van Oranje-Nassau, draagteken en orde
© Kanselarij der Nederlandse Orde
DELFT - In Delft zijn achttien inwoners Koninklijk onderscheiden. Vijftien inwoners zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau, twee van hen tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau, en één tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.
Tekst zoals aangeleverd door de gemeente Delft.

Bert Ettekoven - Benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Meneer Ettekoven heeft als secretaris veel betekend voor de Ursula-parochie. Ook was hij enige tijd voorzitter van de Maria van Jessekerk. Hij zorgde er onder meer voor dat de kerk vaker open is voor bezoek en het opsteken van een kaarsje.
Sinds 2018 is meneer Ettekoven deken van Het Gilde Onze-Lieve-Vrouw van Jesse. In deze functie organiseert hij de jaarlijkse Ommegang. Die ontstond na de wonderbaarlijke genezing in 1327 van Machtelt, een blinde vrouw uit Den Haag. In 1929 hebben katholieke studenten de Ommegang in ere hersteld. Nu helpt meneer Ettekoven jaarlijks bij de organisatie van deze stille bidtocht.
De taken die meneer Ettekoven op zich nam voor de parochie, waren niet altijd makkelijk. Vooral niet in coronatijd. Maar hoe ingewikkeld de situatie ook is, zijn gevoel voor humor laat hem nooit in de steek.
Sinds 2004 is meneer Ettekoven ook vrijwilliger bij de Stichting Stedenband Delft – Mamelodi. En sinds 2015 is hij óók lid van De Le Comtecommissie van Delfia Batavorum. Deze commissie nomineert jaarlijks vijf inzendingen voor de mooiste verfraaiing van de stad. De winnaar ontvangt de Le Comteprijs. Met al zijn inzet voor Delft is meneer Ettekoven zelf een aanwinst voor Delft.

Kees de Groot - Benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Al 71 jaar is meneer De Groot lid van sportvereniging Full Speed. En in al die jaren heeft hij veel betekend voor de club, als voetballer én als vrijwilliger. Maar liefst 20 jaar verdedigde hij in het eerste elftal de rood-witte clubkleuren. Hij bleek een echte penaltykiller. Ooit heeft hij zijn club met een penalty in de laatste minuut behoed voor degradatie.
Toen hij in 1993 de voetbalschoenen aan de wilgen had gehangen, besloot hij zijn andere talenten in te zetten voor Full Speed. Sindsdien onderhoudt hij het machinepark en repareert hij defecte machines. Ook de tennis draagt hij een warm hart toe. Zo is hij lid van de tenniscommissie van Full Speed en onderhoudt hij het park en de groenvoorzieningen.
Niet alleen bij Full Speed wordt hij geroemd om zijn handigheid. Ook voor zijn familie en vrienden staat hij altijd klaar om een helpende hand te bieden. Niet voor niets staat hij bij hen bekend als Kees Klus.
Meneer De Groot is niet alleen ontzettend handig, maar ook nog sociaal. Als mensen vervoer nodig hebben, kunnen zij altijd een beroep op hem doen. Zij roemen zijn enthousiasme en toewijding.

Alie Hovius - Benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Mevrouw Hovius is al meer dan twintig jaar betrokken bij de wijkgemeente Vierhoven. Daar is zij onder meer diaken geweest. Als bezoekmedewerker is zij de schakel tussen de predikant en de gemeenteleden en biedt zij hulp en een luisterend oor aan iedereen die dat goed kan gebruiken.'
Mevrouw Hovius heeft zich daarnaast jarenlang ingezet als SchuldHulpMaatje bij ISOFA. Zij begeleidde gezinnen met financiële zorgen. Dankzij haar professionele ervaring als wijkverpleegkundige kon zij hen waar nodig doorverwijzen naar andere hulporganisaties. Nog steeds is zij er voor veel mensen die zij bij ISOFA heeft leren kennen.
Mevrouw Hovius is ook gastvrouw bij de wekelijkse ontmoetingsochtenden in de César Franckflat. Daar gaat zij in gesprek met bezoekers en wijst zij hen op de mogelijkheden om hulp te krijgen. Tot slot zet zij zich actief in voor de Vereniging van Eigenaren van haar woongebouw aan de Ronald Holstlaan.
Haar omgeving beschrijft mevrouw Hovius als een zeer kundig, hulpvaardig en warm persoon, met een oprechte belangstelling voor mensen. Op mevrouw Hovius wordt nooit vergeefs een beroep gedaan.

Arie van Kleef - Benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau

De heer Van Kleef zet zich al bijna twintig jaar vrijwillig in voor de Voedselbank Delft. Als sociaal-financieel adviseur houdt hij het systeem op orde met de gegevens van de mensen die bij de Voedselbank komen. Hij geeft hen raad en advies over geldzaken. Bovendien leidt hij beginnende sociaal-financieel adviseurs op. Door zijn grote kennis en ervaring zien zijn collega’s hem als mentor en steunpilaar. Naast zijn financiële werk is de heer Van Kleef elke week aanwezig bij het uitgeven van de voedselpakketten. Hij kent veel cliënten persoonlijk en biedt aan hen een luisterend oor.
De heer Van Kleef is ook al bijna twintig jaar actief bij de Stichting Invaliden Vakantieweken. Tijdens de zomerweken begeleidt hij mensen met een (ernstige) lichamelijke beperking. Hij bestuurt de rolstoelbus, helpt bij maaltijden, neemt zorgtaken op zich en is technisch medewerker.
De heer Van Kleef staat bekend als zeer betrokken, hulpvaardig en onbevooroordeeld. Hij zet zich al jaren belangeloos in voor het welzijn van anderen. Daarmee is hij een onmisbare kracht in de samenleving en een voorbeeld voor anderen.

Paul Althuis - Benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau

Naast onderwijs en onderzoek hebben universiteiten nog een derde taak: valorisatie. Dat is het beschikbaar maken van kennis voor de maatschappij. En vooral daarin was meneer Althuis de afgelopen 43 jaar van grote waarde voor de TU Delft. Meneer Althuis was namelijk een van de eersten die inzag dat onderzoek en kennisontwikkeling alleen nuttig zijn als je daarmee de samenleving verder helpt.
Zo stond hij in 2005 aan de wieg van de incubator YES!Delft, broedplaats voor startups. Ook droeg hij bij aan het opzetten van Fieldlabs aan de TU, zoals het bekende openluchtlaboratorium The Green Village.
In 2006 werd meneer Althuis directeur van het valorisatiecentrum. Onder zijn leiding groeide dit centrum uit tot het Innovation & Impact Centre van de TU. Ook was hij een van de oprichters van 4TU, het valorisatiecentrum van de vier technische universiteiten in Nederland.
Meneer Althuis wordt geroemd om zijn heldere communicatie en inspirerende leiderschap. Ook moedigde hij nadrukkelijk vrouwen uit om belangrijke functies te bekleden. Zo droeg hij bij aan het versterken van diversiteit binnen de technische universiteiten. Meneer Althuis heeft veel betekend voor de TU Delft en voor de samenleving, in Delft en vér daarbuiten!

Nel Limme-Padmos - Benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Mevrouw Limme-Padmos doet al sinds 1991 iedere woensdagochtend of -middag vrijwilligerswerk bij de winkel van Terre des Hommes in Delft. Ze begon aan de Verwersdijk en werkt nu al jaren in de winkel op de Nieuwe Langendijk. Ze is enthousiast en toegewijd en altijd behulpzaam bij het verkopen van kleding, huishoudelijke artikelen, speelgoed, boeken, curiosa en sieraden. Ze doet het met liefde en toewijding. Klanten weten dat te waarderen en komen speciaal voor haar naar de winkel, zelfs toeristen.
Ze is zeer betrokken bij anderen en heeft altijd belangstelling voor het wel en wee van haar collega’s. Oud-vrijwilligers, die onder andere door hun hoge leeftijd of om gezondheidsredenen niet meer actief zijn, kunnen rekenen op haar warme belangstelling. Ze gaat bijvoorbeeld nog regelmatig langs bij een oud-collega van inmiddels 96 jaar en maakt haar blij met een bezoek.
Mevrouw Limme-Padmos heeft voor haar goede werk meerdere onderscheidingen van Terre des Hommes ontvangen: drie zogenaamde druppels en beeldjes ter gelegenheid van haar 5, 10 en 25-jarig jubileum als vrijwilliger. Ze is nog niet van plan om te stoppen. Integendeel: ze gaat gewoon lekker door.

Babak Mousavi Gourabi - Benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau

De heer Mousavi Gourabi, voormalig raadslid van de gemeente Delft, is een van de oprichters van Pangeea. Dat is een vereniging die verschillende culturele werelden in Delft dichter bij elkaar wil brengen. Pangeea geeft gevraagd en ongevraagd advies aan bestuurders. Mousavi Gourabi was in 2003 een van de oprichters van de vereniging en was er achtereenvolgens voorzitter, penningmeester en secretaris. Hij is een bruggenbouwer met een sterk ontwikkeld oog en oor voor kwetsbare groepen. Ook was hij betrokken bij Vrouwencentrum Stichting Yasmin in Den Haag, waar hij zich inzette voor de vrouwenemancipatie van kwetsbare vrouwen.
Nog altijd is meneer Mousavi Gourabi actief bij de Adviesraad Sociaal Domein. Bij deze vereniging wordt hij geroemd om zijn belangstelling en inzet voor mensen die het moeilijk hebben. Hij probeert met name de jeugd op een positieve manier te betrekken bij alles wat er gebeurt in de stad. De heer Mousavi Gourabi heeft door de jaren heen steeds opnieuw laten zien dat hij een groot hart heeft voor mensen die op de één of andere manier in de knel zitten.

Rink Struikmans - Benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau

De heer Struikmans zette zich na zijn werkzame leven bij de TU Delft als vrijwilliger in voor hulp aan vluchtelingen. Bij de Stichting vluchtelingenwerk Den Haag/Rijswijk was meneer Struikmans een zeer gewaardeerde kracht. Ook nadat hij zelf in het ziekenhuis belandde en herstelde, bleef hij actief bij de hulp aan vluchtelingen en voor Amnesty International. Anderen typeren meneer Struikmans als ‘inspiratiebron’ die enthousiast en gedreven zijn werk doet.
Bij de Stichting Welzijn Rijswijk bekleedde hij meerdere functies. Hij was onder meer taalmaatje. En hij straalde zichtbaar bij het uitvoeren van zijn taken en activiteiten, volgens zijn oud-collega’s. De energie en voldoening die hij eruit haalde, spatte van hem af en maakt dat het altijd een groot plezier was om met hem samen te werken, zo zeggen ze. De heer Struikmans vindt dat iedereen gelijke kansen en ontwikkelingsmogelijkheden verdient. En hij levert daar graag zijn bijdrage aan.
Diezelfde insteek hanteerde hij bij het project Onbenut Talent in Delft. Dat project draaide om het helpen van hoogopgeleiden van niet-westerse afkomst. De heer Struikmans fungeerde daarbij onder meer als coach en vertrouwenspersoon voor werkzoekenden en voor studenten die op zoek waren naar de juiste opleiding. Zijn vakkundigheid, bevlogenheid en hulpvaardige houding werden daarbij steeds door anderen geroemd.

Jan Uwland - Benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau

De heer Uwland is al meer dan 40 jaar de drijvende kracht achter de Vergadering van Gelovigen. Dat is een kleine groep christenen met een eigen kerkgebouw aan Rietveld 118. Als student Civiele Techniek kwam hij naar Delft waarna hij tot zijn pensioen werkte bij het Waterloopkundig Laboratorium (nu Deltares). Daarnaast staat zijn leven in het teken van het christelijk geloof en daar heeft hij zich vol energie voor ingezet. Zo was hij bij de Vergadering van Gelovigen voorzitter, penningmeester en (mede)koster. Ook zijn huis zet hij open. Na de zondagse dienst ontvangt hij met zijn vrouw graag mensen voor een maaltijd. Daar vinden ook veel (buitenlandse) studenten een vertrouwde plek.
Jan Uwland streeft naar vrijheid, gelijkheid en verbroedering en wil anderen graag kennis laten maken met het christelijk geloof. Dat deed en doet hij op verschillende manieren. Zo is hij mede-oprichter van het Christen Mannencomité Delfland waarvoor hij conferenties organiseert. Ook was hij toezichthouder bij de Haagse Stichting School met de Bijbel, waar al bijna 800 kinderen bijbelgetrouw onderwijs krijgen. En hij verzorgde als bestuurslid van het Tourist Service Team folders in meer dan 30 talen, om toeristen kennis te laten maken met het geloof.

Laurien Willemse - Benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

Mevrouw Willemse-Hollestelle was jarenlang voorzitter van de Peerke Donders Stichting in Thailand. In dit land woont ze ook lange tijd. De stichting ondersteunt hulpverleners in Zuid-Oost-Azië op het gebied van leprabestrijding. Mevrouw Willemse reisde zelf naar en door Thailand, Laos, Cambodja en Vietnam, nam medicijnen mee om te helpen, zette projecten op en controleerde of het gedoneerde geld goed werd besteed.
In Thailand was ze ook voorzitter van de International Support Group (ISG). Deze stichting bouwt schooltjes en klinieken, zorgde voor gehandicapten en verstrekte studiebeurzen. Ze was eveneens het brein achter het Higher Education Fund, waardoor kinderen met ambities een vervolgopleiding konden volgen. Voor die inspanningen werd mevrouw Willemse in 2002 in Thailand uitgeroepen tot Vrijwilliger van het Jaar.
In Delft is mevrouw Willemse onder meer actief als vrijwilliger bij schuldhulpverleningsorganisatie ISOFA. Een van haar wapenfeiten is de opzet van het loket Geldzaken voor Elkaar. Daar kunnen Delftenaren op een eenvoudige manier terecht als ze vragen hebben over hun geldzaken. Verder was ze ouderling in de Protestantse Kerk, en hier is ze nog altijd actief als vrijwilliger. Ook maakt ze zich verdienstelijk bij de Soroptimistenclub Delft die onder meer een meisjesschool in Oeganda steunde.

Joop Langeveld - Benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau

De heer Langeveld is al sinds 1960 lid van muziekvereniging Prometheus, en niets minder dan de spil waar de vereniging om draait. Al meer dan dertig jaar is hij er bestuurslid commissaris materiaal. En in die rol doet hij bijna alles wat er moet gebeuren bij een muziekvereniging. Hij regelt altijd alle bladmuziek voor de leden en de partituren voor de dirigent. Hij zorgt voor het vervoer van de grote instrumenten naar optredens. Hij repareert kapotte muziekinstrumenten. En dat is nog lang niet alles. Ook bij Drumguards speelde hij heel veel jaren mee en regelde hij ook steeds al het materiaal. En dat doet de heer Langeveld ook nu nog bij het Delfts Dagorkest Die Buytenweye.
Mede-leden bewonderen hem niet alleen om wat hij allemaal doet. Maar ook om wie hij is. De heer Langeveld is namelijk ook een heel sociaal mens. Als iemand ziek is, gaat hij op bezoek. Heeft iemand een klusje of gaat verhuizen, dan is hij de eerste die helpt. Oud-collega’s van de TU weten dat ook nog goed. Toen hij daar nog als instrumentenmaker werkte, zette hij zich maar liefst veertig jaar belangeloos in voor de personeelsvereniging. De heer Langeveld is een verenigingsman uit duizenden!

Hans Nieuwpoort - Benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau

De heer Nieuwpoort is actief op het gebied van cultuur, duurzaamheid, goede doelen en armoedebestrijding. Hij is de man die het congregatiegebouw nieuw leven inblies. Toen het gebouw, tegenwoordig beter bekend als Cultuurlab, leeg kwam te staan, vond hij nieuwe mogelijkheden voor de cultuur- en muzieksector. De heer Nieuwpoort werd voorzitter van het bestuur. Dat zorgde ervoor dat onder meer de Mooi Weer Spelen, een carnavalsvereniging én een volleybalvereniging er onderdak vonden.
Verder is de heer Nieuwpoort onder meer actief als coördinator van het educatiewerk Deelstroom Delft 015/Duurzaam en projectleider ‘Zon’. Ook is hij medeoprichter en initiator van de Speelgoedbank Delft. Mede dankzij zijn positieve bemoeienis kunnen Delftse kinderen die het thuis niet breed hebben, kwalitatief goed tweedehands speelgoed uitkiezen.
Hij vindt het belangrijk dat álle kinderen in Delft de kans krijgen om te spelen. Bovendien kan speelgoed zo een tweede leven krijgen, en dat is vanuit het oogpunt van duurzaamheid ook winst.
Verder is de heer Nieuwpoort al 20 jaar actief bij de Kiwanis Club Delft’s Blauw: een serviceclub die zich bezighoudt met fundraising, en het geld vervolgens uitgeeft aan goede doelen.

Carel Piguillet - Benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau

De heer Piguillet maakt niet alleen graag muziek. Hij weet met zijn liefde voor muziek mensen ook bij elkaar te brengen. Al sinds 2002 is hij dirigent van het aspirantenorkest van de Koninklijke Harmonie Delft. Onder zijn bezielende leiding is het orkest de afgelopen decennia uitgegroeid tot een zelfstandig orkest met meer dan 50 leden. Onder wie scholieren, studenten, muzikanten van middelbare leeftijd en senioren.
En ze zijn dol op hem! ‘Carel musiceert en dirigeert vanuit zijn hart en met respect voor iedere muzikant en zijn of haar talent’, zeggen de orkestleden. In 2022 wordt hij dan ook benoemd tot erelid van de Koninklijke Harmoniekapel Delft. Maar hij doet nog meer. Zo is de heer Piguillet onder meer ook als vrijwilliger betrokken bij de organisatie van de Taptoe Delft, al sinds 2009. En hij speelt al jaren bij het Harmonieorkest van Caecilia Schipluiden als eerste trombonist. Hier is hij ook invaldirigent van het jeugdorkest.
Ook met het publiek zorgt de heer Piguillet altijd volop voor interactie. Hij laat het publiek meezingen, meeklappen en zelfs weleens een kind dirigeren. Niets is hem te gek. Als een echt verbinder zet hij zich met hart en ziel in voor de verschillende muziekverenigingen in Delft en omstreken.

Louk van Riet - Benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Veel Delftenaren kennen de heer Van Riet misschien wel van gezicht. Want al jarenlang vertelt hij als gedreven stadsgids over de geschiedenis van Delft en over schilder Johannes Vermeer. Hij zet zich als vrijwilliger onder andere in voor het Stadsgilde Delft en voor het Vermeer Centrum Delft. In zijn rondleidingen – die hij ook in het Engels, Frans en Duits doet – is humor onderdeel van zijn verhaal. Zijn gedrevenheid viel op en zo vertelde hij over Delftse geschiedenis op de Japanse, Duitse, Franse en Chinese televisie.
Maar dat is slechts een klein deel van zijn vrijwilligerswerk. Zo ondersteunde hij Stadsgilde Delft met juridische expertise, het opzetten van de IT en is hij daar al zestien jaar taalcoach. Ook was hij jarenlang bestuurslid bij de Stichting 8 maart Delft, de internationale vrouwendag. En is hij actief in allerlei werkgroepen van het Vermeer Centrum Delft. Zo was hij gastheer, bedacht inhoud voor exposities, verzorgde audiotours in acht talen en sprak daar ook teksten voor in. Op al deze manieren brengt de heer Van Riet de Delftse verhalen over naar een wereldwijd publiek. Met zijn benoeming maakt hij nu zelf ook deel uit van het verhaal van Delft.

Theo Woudstra - Benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau

De heer Woudstra doet al jarenlang vrijwilligerswerk in Delft. Eerst bij de wijkgemeente Vierhoven en nu bij de wijkgemeente lmmanuël, Hij was onder meer diaken, lid van de kerkenraad en pastoraal bezoekmedewerker. Hij deed vrijwilligerswerk als sociaal begeleider bij de Stichting Noodopvang Vluchtelingen Delft.
Bij Johanniter Hulpgroep Delft biedt hij hulp aan mensen met een uitkering, aan ouderen en aan nieuwe Nederlanders met een verblijfsvergunning. Hij helpt met het lezen van brieven en gaat bijvoorbeeld mee naar school voor gesprekken over de kinderen.
De heer Woudstra is penningmeester van Creating Hope in Society. Dat is een stichting die welzijn bevordert van kwetsbare mensen in het Oegandese district Kampala. Hij bood meerdere vluchtelingen onderdak en heeft zelfs nog contact met een gezin waarvan het kind hem 'opa' noemt. Hij stelt zijn huis open voor studenten en anderen die even geen huisvesting hebben.
De heer Woudstra stopt niet en gaat door met zijn belangrijke en betekenisvolle werk voor de stad. Hij blijft omzien naar anderen, heeft oog voor het verborgene, ziet wie hulp nodig heeft en helpt mensen die geen helper hebben. Hij doet zijn werk als een bescheiden, buitengewoon hulpvaardige man.

Ria van der Valk - Benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Mevrouw Van der Valk heeft de afgelopen drie decennia veel betekend voor mensen met een beperking en voor ouderen. Zij heeft zich ruim vijfentwintig jaar als vrijwilliger ingezet voor stichting Huis voor de Pelgrim. Ze is als vrijwilliger tientallen keren meegegaan met de bedevaart naar Lourdes om zieke pelgrims te begeleiden.
Mevrouw Van der Valk is daarnaast al sinds 1998 een zeer actieve vrijwilliger voor Stichting Vrijetijdsbesteding, Thuismaatjes en Vorming (VTV). Hier komen mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking samen, om elkaar te ontmoeten en nieuwe vaardigheden te leren. De mensen die hier naartoe komen beschouwen mevrouw Van der Valk als familie. Zij is al ruim vijfentwintig jaar een echte steunpilaar voor deze stichting.
Daarnaast zet zij zich al meer dan vijf jaar in als vrijwilliger voor de ouderensoos van de Protestantse Gemeente Delft. Als gastvrouw zorgt ze ervoor dat kwetsbare ouderen zich minder eenzaam voelen. Ze bevordert hier vriendschappen en waakt ervoor dat deze verbindingen blijvend zijn. Ze geeft ouderen de ruimte tot ontmoeting en gesprek.
Mevrouw Van der Valk levert hiermee een belangrijke bijdrage aan de leefbaarheid van kwetsbare groepen in de samenleving.

Arre Zuurmond - Benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

De heer Zuurmond heeft de afgelopen decennia bijzonder veel betekend voor zowel individuele inwoners als voor grote groepen mensen in de samenleving. Zo richtte hij in 2003 de Kafkabrigade op die inwoners (en ook bedrijven en later professionals) hielp als zij klem kwamen te zitten in de bureaucratie. Die werkwijze zette hij voort in zijn tijd als ombudsman bij de gemeente Amsterdam en omliggende gemeenten (2013-2021). Ook in deze rol kwam hij volop in actie tegen nodeloze bureaucratie en onrecht. Onder meer als Amsterdammers door scheiding of werkloosheid economisch dakloos (dreigden te) raken. Meneer Zuurmond vroeg de belangrijke stakeholders om tafel en hij overlegde en onderhandelde net zo lang tot er een structurele oplossing was gevonden. Nu, tien jaar later, kunnen Amsterdamse huurders van sociale huurwoningen legaal een kamer onderverhuren via het project Onder de Pannen, zonder dat ze te maken krijgen met de kostendelersnorm en sancties. Wegens succes is het project uitgerold over meerdere gemeenten in ons land.
Ook was de heer Zuurmond vanaf april 2020 voorzitter van de oudercommissie Kinderopvangtoeslag (KOT). Een rol op zijn lijf geschreven! Samen met de ouders heeft hij de Herstelorganisatie gevraagd en ongevraagd advies gegeven. Door zijn vele lobbywerk heeft hij bovendien meerdere malen beleid en wetgeving aangepast weten te krijgen, onder meer voor de registratie van doodgeboren kinderen.
Het zijn ‘slechts’ enkele van de vele mijlpalen die hij in zijn leven heeft bereikt. Maar ze zijn illustratief voor zijn werkwijze. Mensen voelen zich door hem gezien en gehoord. En zo is hij een voorbeeld voor iedereen die de publieke zaak dient.

Fred Koene - Benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau

De heer Koene krijgt de koninklijke onderscheiding voor zijn vele jaren aan inzet voor het welzijn van doven en slechthorenden. En voor het behartigen van hun belangen.
Hij werkte als vrijwilliger bij de Rotterdamse voetbalvereniging OLDI, de club van Oud Leerlingen van het Doven Instituut, en bij SWeDoRo, de Stichting Welzijn Doven Rotterdam. Hij was bij OLDI voorzitter, penningmeester en secretaris. Bij SWeDoRo was hij bestuurslid, eerste en tweede penningmeester én financieel administrateur. Hij deed dit werk van 1973 tot 2022.
De heer Koene deed zijn vrijwilligerswerk met veel plezier en voldoening, al sprak hij zelf altijd van een ‘hobby’. Dat vrijwilligerswerk deed hij niet alleen. Zonder de hulp en het begrip van zijn vrouw voor zijn ‘hobby’ had hij dit nooit kunnen doen. Ze hielp ook regelmatig mee.
Hij is niet alleen die supervrijwilliger, maar ook een superopa voor zijn kleinkinderen. Ze zijn bijzonder trots dat hun opa deze onderscheiding krijgt.
De heer Koene zet zijn eigenbelang opzij om het geluk van een ander voorop te stellen. Kinderen en kleinkinderen noemen hem de liefste vader en de meest toegewijde opa. En bovenal: vriendelijk, zorgzaam en vooral zeer bescheiden.