Beruchte oplichter 'kind aan huis' in rechtbank: 'Alles naar eer en geweten gedaan'

Foto ter illustratie
© ANP
DEN HAAG - Het is inmiddels een bekende verschijning geworden in de rechtbank: Bram van der V. uit Den Haag, alias 'Mooie Bram'. Al in 2006 is hij tot drie jaar cel veroordeeld voor oplichting en er lopen nog een strafzaak uit 2022 en een kort geding tegen hem. Ook deze maandag weer moest de 61-jarige man zich bij de rechter melden, onder andere over de dubieuze aankoop van een villa. Iedere keer weer handelde hij uit goede bedoelingen, zegt hij zelf.
Niet minder dan drie dagen trekt de rechtbank in Den Haag uit voor de zaak tegen de 61-jarige man met de bijnaam 'Mooie Bram'. Deze naam dankt hij aan 'mooie' oplichtingspraatjes, toen hij zich voordeed als een welgestelde zakenman met de naam Valentino Grimaldi.
'Mooie Bram' zou zeker tien slachtoffers hebben beloofd te helpen bij de verkoop van dure horloges en auto's. Zonder argwaan gaven ze hem de waardevolle spullen, maar volgens het Openbaar Ministerie (OM) hebben ze daar nooit iets voor teruggezien. De strafdossiers zijn te lang op de plank van justitie blijven liggen, maar worden nu toch nog afgedaan.

Bijna een half miljoen terugbetalen

Alle rechtszaken zijn volgens 'Mooie Bram' de reden waarom hij zich niet meer onder zijn eigen naam aan anderen voorstelt. 'Het eerste wat mensen doen als je je naam geeft, is het intikken op het internet. Als ze dat doen, willen ze niks meer van me weten', beweert hij.
Van der V. moet 480.000 euro betalen aan slachtoffers uit oude zaken. Om die reden zit hij vast, gegijzeld door justitie omdat hij het geld niet ophoest. Dat is waar het lopende geding over gaat. Maar volgens 'Mooie Bram' zelf zit hij vast, omdat hij het niet kán betalen en vindt hij dat hij vrij moet komen, terwijl het OM er rekening mee houdt dat hij geld heeft weggesluisd.
Alles naar eer en geweten gedaan
Tussen de zaken waar het deze drie dagen om draait, zit ook een affaire rond de aankoop van een villa in oktober 2014 in Sint-Michielsgestel in Noord-Brabant. 'Ik kon daar goed aan verdienen, zo'n 70.000 euro, want ik had al een koper. Die mensen komen uit een andere tak en die willen niet echt bekend zijn', vertelt Bram.
Als tussenpersoon tekende hij de koopovereenkomst. 'Ik heb alles naar eer en geweten gedaan. Pas bij de notaris zou ik de definitieve naam doorgeven, maar die kan ik u niet geven.' Als tussenpersoon zou hij niet alleen het huis hebben geregeld, maar zou hij er ook voor hebben gezorgd dat het was gemeubileerd.

Horlogetruc opnieuw toegepast

Voor ruim 81.000 euro werden er meubels en accessoires geleverd, maar daar werd nooit voor betaald. Leveranciers zouden zijn opgelicht, niet alleen door wanbetaling, maar ook weer met de horlogetruc. Zo zou iemand van een leverancier in Den Bosch, waar Bram kwam kijken voor gordijnen, hem een horloge ter waarde van vijfduizend euro en 1.500 euro aan contant geld mee hebben gegeven.
Daarvoor zou de leverancier van 'Mooie Bram' een bijzondere Rolex terugkrijgen, maar hij zag nooit iets terug. Daar zei Bram zich niks van te kunnen herinneren. Ook de man die voor het sanitair in de villa zorgde, zou zijn bedrogen. 'Het was een ruil', meent Bram.
Foto ter illustratie
© ANP
'Hij zou een bad leveren, gaf me zijn telefoon en vijfduizend euro.' Daarvoor kreeg hij drie peperdure Rolexen terug. Volgens het slachtoffer waren het nephorloges. Bram meent echter zélf het slachtoffer te zijn. 'Ik heb de horloges geleverd, maar het bad heb ik nooit gezien.'
Daarnaast zou 'Mooie Bram' een Haagse vrouw voor ruim 65.000 euro hebben opgelicht. Hij zou haar helpen bij de aanschaf van een vakantiewoning in Drenthe. 'Ik deed het woord en voerde de onderhandelingen.' De vrouw zou hem geld hebben gegeven voor de koop van het huis. Bram: 'Dat is niet waar. Ik heb haar geholpen en krijg stank voor dank.'

Handel in auto's

Bram van der V. zou ook BMW's en een Mercedes hebben afgetroggeld van andere slachtoffers met zijn praatjes. Hij zou de auto's verkopen of inruilen. Maar die zagen de eigenaren nooit. Volgens Bram liegen de slachtoffers.
Bij de verkoop van de auto's zou hij zijn geholpen door de 61-jarige Ida van B. uit Delft. Ze was niet aanwezig bij de zitting, omdat ze volgens haar advocaat moest werken.

Die voertuigen witwassen

De vrouw zou de auto’s op haar naam hebben gezet en vervolgens hebben verkocht. 'Onder mijn eigen naam kan ik het niet verkopen. Dan gaan de alarmbellen af', herhaalde 'Mooie Bram'. De vrouw zou op deze manier een BMW, Mercedes en een Fiat 500 voor hem hebben witgewassen.
De zaak gaat dinsdag verder. Dan komt het OM met een strafeis, daarna volgt het pleidooi.