Max sprong in ijskoude gracht om vrouw uit auto te redden, krijgt onderscheiding

Max Pelsma ontvangt de erepenning van burgemeester Marja van Bijsterveldt
© Gemeente Delft
DELFT - Max Pelsma uit Delft heeft een koninklijke onderscheiding gekregen voor het verrichten van een dappere daad. De 23-jarige student ontving uit handen van burgemeester Marja van Bijsterveldt de Erepenning voor Menslievend Hulpbetoon, omdat hij in januari dit jaar een vrouw uit het water redde. De vrouw was met haar auto ondersteboven in de ijskoude gracht terechtgekomen.
Op 18 januari dreigde het helemaal mis te gaan ter hoogte van De Kolk in Delft. Max zat nietsvermoedend op zijn kamer, toen hij plotseling zag hoe een vrouw met haar auto in de gracht terechtkwam.
De student aarzelde geen moment, rende naar beneden, trok zijn shirt uit en sprong het ijskoude water in. Op een deel van de gracht lag zelfs ijs. Met behulp van een hamer kon hij het autoraam kapot slaan, waarna hij de vrouw uit het voertuig bevrijdde.
Bekijk hier de reddingsactie van Max:
Student springt in ijskoude gracht om vrouw uit auto te redden: 'Ze sloeg in paniek tegen het raam'
Op de bewuste donderdag vroor het en lag er ijzel op de weg. De vrouw gleed weg met haar auto toen ze moest uitwijken. Hulpverleners noemden het handelen van Max 'zeer uitzonderlijk'.
Burgemeester Van Bijsterveldt is trots dat ze de jongeman inwoner van haar stad mag noemen en prijst hem om zijn 'moedige en weldoordachte' actie. 'Max, wat jij hebt gedaan is heel uitzonderlijk en dapper.'
De Erepenning voor Menslievend Hulpbetoon is de belangrijkste (en oudste) Nederlandse onderscheiding voor dappere daden, verricht buiten een oorlogssituatie. De onderscheiding wordt verleend aan iemand die een daad heeft verricht die gekenmerkt wordt door moed en zelfopoffering.