Man steekt woning in brand en gooit kat van balkon: 'Ik vind het heel erg'

De man kon uiteindelijk worden aangehouden
© Regio15
DEN HAAG - Hij stak zijn eigen appartement in brand en gooide vervolgens zijn kat van de derde etage naar beneden: 52-jarige Voorburger Edwin H. krijgt geen straf van de rechter voor zijn acties op 9 oktober vorig jaar. Wat bleek: H. dacht dat hij achtervolgd werd, het in zijn huis niet veilig was en dat zijn kat een drone was. Tijdens een eerdere zitting kwam al aan de orde dat H. psychotisch was en volledig ontoerekeningsvatbaar. 'Ik weet niet wat me bezielde op dat moment.'
De Hagenaar had in de gang van het appartement met een aansteker papier en tijdschriften aangestoken. Vervolgens zou hij er kleren op hebben gegooid waarna het vuur zich verspreide. Ook raakte hij slaags met een brandweerman. Door de brand raakte het appartement tijdelijk onbewoonbaar.
De kat overleefde de val, maar raakte wel gewond. De Dierenambulance nam de kat mee en bracht het dier naar het hospitaal. 'Ik vind het heel erg dat ik dat heb gedaan. Ik ben juist een van de grootste dierenvrienden van Nederland. Ik weet niet wat me bezielde op dat moment', zei de Hagenaar er zelf eerder over.

Schizofreen en paranoïde

Twee weken geleden moest hij zich bij de Haagse rechtbank verantwoorden voor de brandstichting. Toen kwam al aan de orde dat de H. schizofreen zou zijn en paranoïde. H. had die dag waanbeelden en dacht dat hij achtervolgd werd.
De rechtbank ontsloeg hem op psychische gronden van rechtsvervolging en dus gaat hij vrijuit. Ook het OM had om ontslag van rechtsvervolging gevraagd twee weken geleden tijdens de behandeling van de zaak.