Drukke Koningsdag: 'Je ziet iedereen weer eens'

Duizenden bezoekers gaan uit hun dak op het Kingsday Festival
© VR Press
REGIO - Oranje tompoucen schransen, struinen over vrijmarkten en proosten met Oranjebitter. Het is weer Koningsdag! In dit bericht houden we je op de hoogte over alles wat er in de regio gebeurt.

Uitgebreide compilatie Koningsdag

Benieuwd hoe Koningsdag gevierd werd in Noordwijk, Zoeterwoude, Driebruggen en tal van andere kernen? Check dan onze Koningsdagspecial op YouTube!

Flinke opkomst bij Koningsfestival

Bij het Koningsfestival in Delft is het zaterdagmiddag een drukte van jewelste. Duizenden mensen genieten van een drankje van één van de vele kroegen op het Stadhuisplein, of van een dansje onder muzikale begeleiding van één van de artiesten die op het podium voor het stadhuis staan.
Het is gezellig druk in Delft
© Omroep West
En niet alleen in Delft wordt er genoten van muziek en dans. Zo gaan in het Haagse Zuiderpark duizenden bezoekers volledig uit hun dak op het NMNH Kingsday Festival.

Niet alleen speelgoed op de vrijmarkt

Je ziet het niet vaak, maar deze scooter stond op de vrijmarkt in Nootdorp te koop. En wat denk je? Hij is nog verkocht ook!

Knuppels gooien in Zoeterwoude

In Zoeterwoude Rijndijk is het feest bij multifunctioneel centrum de Eendenkooi. Ook vandaag is het multifunctioneel: er zijn springkussens, er is bier en...tonknuppelen.
Bij tonknuppelen worden knuppels naar een hangende ton gegooid. Als de bal of de kat uit de ton valt heb je gewonnen. Het werd een eeuw geleden al gespeeld op Koninginnedag. Toen nog alleen voor heren, nu mogen dames ook meedoen.

DJ en overdekte bar in Zoetermeer

Door het slechte weer heeft het wat langer geduurd voordat de stroom feestvierders in de treinen op gang kwam. Maar halverwege de middag is het druk geworden op de stations in de steden waar koningsdagevenementen plaatsvinden. In Zoetermeer is er nog wel ruimte voor feestvierders.

Nieuwerkerk: 'Zuipen zit in de mentaliteit'

In het centrum van Nieuwerkerk aan den IJssel vloeit de drank rijkelijk. 'We waren gisteren al om 8.00 uur 's ochtends aan het zuipen', zegt een jongen. 'Het zit in de mentaliteit.' Een moeder kijkt naar de groep jongeren en moet lachen. 'Ik vind dit superleuk', zegt ze. 'Dan leeft het tenminste.'
De drank vloeit rijkelijk in Nieuwerkerk aan den IJssel
© Omroep West

Fotomok met ex erop te koop op vrijmarkt

Dat je op de rommelmarkt pareltjes kan scoren, blijkt maar weer eens uit onderstaande tweet. Zoetermeerder Erik Goemans tikte deze 'prachtige' fotomok op de kop.

Vliegen over het water

Honderden mensen kijken bij de grote vijver Nootdorp naar een demonstratie van jetskiër Jessi Verheij, de eerste vrouwelijke jetskister van Nederland die is doorgedrongen tot de internationale top.

Kermis in Noordwijk: 'Je ziet iedereen weer eens'

In Noordwijk is er naast de gewone kindervrijmarkt, een kermis zoals een kermis hoort te zijn. Met suikerspinnen en oliebollen, eendjes hengelen en een draaimolen. Voor de iets ouderen is er een reuzenrad en een soort immense schommel met de naam Royal King. 'Heel gezellig hier, zo zie je iedereen weer eens', klinkt het.
Voor een kermis staat de muziek opvallend zacht. 'Ja dat is nu. Het moet een beetje leuk blijven voor de oren van de kinderen', zegt iemand van de organisatie. 'Maar wacht maar tot vanavond, dan gaat het los op de Grent.' Vervolgens stapt hij met een grote grijns in de draaimolen met zijn dochters. In een 'echte' auto.

Tompouce eten? Zo doe je dat!

Heb je je tompouce nog niet achter de kiezen? En worstel je altijd met de eettechniek? Kijk dan onderstaand filmpje voor tips.

Polonaise in de voortuin

Op de verjaardag van de koning gaat het ook in Driebruggen los. Nadat de aubade klonk vanaf een balkon, werd in een voortuin de polonaise ingestart.
Polonaise in de voortuin

Taart gooien in je vaders gezicht

Boos op je vader? Op het Koningsplein in Den Haag kun je voor 2 euro taart in zijn gezicht gooien. Daar verdient iemand geld met een levensgroot bord van een man die misschien wel Thierry Baudet moet voorstellen. 'Gooi taart op Thierry BauDaddy', staat erbij.
Taart gooien op het Koningsplein in Den Haag
© Richard Mulder

Laatste wc-dienst voor Jannie (60)

Voor Jannie (60) is het een bijzondere Koningsdag. Het is haar laatste jaar als wc-juffrouw tijdens Koningsdag in Zevenhuizen. Na vijftien jaar vindt ze het tijd om het stokje over te dragen. 'Het is heel erg leuk, je kent iedereen. Iedereen is weer blij dat je er bent. Maar goed, het is wel tijd om te stoppen. Ik word ouder, het is tijd voor een nieuwe generatie.'
Rond het middaguur is het nog rustig bij haar wc's. 'De sfeer moet nog een beetje komen. Als de band gaat spelen, komt het vast wel los', zegt ze. Ze verwacht later in de middag lange rijden. 'Dan moet ik erbij gaan staan. Er mag geen bier mee naar binnen.' Of ze ooit iets vies of ordinairs heeft meegemaakt in haar carrière als toilletjuffrouw? 'Nee, ze kennen mij en ik ben erbij, dan doen ze dat niet.'

Studenten proosten op de koning

Proost! In Delft proosten studenten met Oranjebitter op de koning.

Regen maakt plaats voor opklaringen

Koningsdag begon druilerig, maar onze weerman beloofde dat het op zou klaren. En zo geschiedde. In het Westland laten ze zich niet afschrikken door een klein beetje regen. De vrijmarkt in de Lierse Hoofdstraat trekt honderden koopjesjagers.
Fanatieke handelaren op de vrijmarkt

Drukte op vrijmarkten

De regen heeft plaatsgemaakt voor een waterig zonnetje. Op de vrijmarkten in de regio wordt het steeds drukker. Zo ook hier op de Berkhei in Wassenaar:

Harmonie in optocht door Driebruggen

In een druilerig Driebruggen doet het weer niks af aan de feestvreugde. Het dorp hangt vol met vlaggen. Op een balkon van een flat speelt harmonie OBK het Wilhelmus, de inwoners zingen uit volle borst mee, de vlag wordt gehesen: het feest kan beginnen. Maar eerst nog een praatje van de burgemeester die iedereen van harte feliciteert met de koning waarna de Zilvervloot wordt gespeeld.
Op de vraag wat Koningsdag in Driebruggen nou zo bijzonder maakt, is het antwoord eenduidig: 'Saamhorigheid, familie, gezellig met elkaar.' En dat straalt er ook vanaf wanneer de harmonie aan een optocht door het dorp begint. Het hele dorp volgt in oranje kleren en met ballonnen.

Burgemeester in het oranje

De burgemeester van de gemeente Westland heeft zijn mooiste oranje pak uit de kast getrokken om Koningsdag te vieren. Bouke Arends begon zijn bezoek aan de kernen in 's-Gravenzande, waar de dag nat begon.

Amerikaanse ambassade legt kleedje neer

Ook de Amerikaanse ambassadeur heeft haar kleedje in Den Haag uitgestald:

Duizenden eendjes vooruit gespoten

In De Lier zijn duizenden plastic eendjes traditiegetrouw de strijd met elkaar aangegaan. De brandweer kieperde 5000 eendjes in het water van de Lee en spoot ze vervolgens vooruit.
Langs de kant staan honderden toeschouwers te kijken welk eendje aan kop gaat tijdens de Eendjesrace. Wat het zo spannend maakt? 'Of je een prijs wint', zegt een vrouw. Ze is bijna ieder jaar in De Lier te vinden. 'Het is gewoon lekker dorps, iedereen kent elkaar.'

Plassen op kleedjes

Regen of niet, op veel plekken zijn mensen bezig hun kleedje uit te stallen.
Op de vrijmarkt op de Lange Beestenmarkt in Den Haag staat een man onder een fel oranje paraplu. Tussen de plassen op zijn kleedje ligt speelgoed uitgestald en een babybadkuip staat vol met regenwater. 'Al het speelgoed is 50 cent of 1 euro', prijst hij zijn waar aan. Ondanks het natte weer heeft hij om 8.00 uur toch al 32,50 euro verdiend.
Een natgeregend begin van de vrijmarkt in Den Haag
© Omroep West
Ook Hagenezen Cor en Joop hebben al wat opgehaald. 'Een schamele 20 euro', lachen ze. De twee hebben een partytent neergezet en zitten droog op hun stoeltje. 'We geven de moed niet op.'
Cor en Joop hebben het goed bekeken in hun partytent
© Omroep West

Spullen 's nachts uitladen

In Zoetermeer zijn verkopers er al vroeg bij om een plekje te reserveren. Om 2.00 uur 's nachts staan een paar auto's in het centrum van de stad spullen uit te laden, ziet mediapartner ZFM. 'We staan hier vanaf 22.00 uur al', zegt een man die met zijn kinderen bij zijn uitgestalde spullen staat. 'In de ochtend is het helemaal vol. Dus dan is het echt vechten ruzie voor een plek.'

Wisselend weer, met zon en hagel en onweer

Het weer op Koningsdag is wisselend, met droge periodes waarin soms een zonnetje schijnt, maar ook met buien. Het wordt tussen de 14 en 18 graden. Vooral in het oosten van het land kunnen de buien later zaterdagmiddag fel zijn, met plaatselijk hagel en onweer. Dat verwacht Weeronline.
Op de meeste plaatsen is het in de ochtend bewolkt. Vanuit het zuiden trekt een licht regengebied over het land. Vooral in het westen valt enige tijd regen. In de vroege ochtend is het 5 tot 8 graden, maar eind van de ochtend loopt dat op naar 9 tot 14 graden. Eind van de ochtend is het op veel plaatsen droog. Zaterdagmiddag is er een mengeling van zon en stapelwolken. In de middag stijgt de kans op wat buien, maar volgens Weeronline blijft het vaker droog dan dat het regent.
Lees hieronder terug hoe Koningsnacht vrijdagavond is verlopen in onze regio en hoe je het beste je slag kunt slaan tijdens de vrijmarkt op Koningsdag: