Oranje hoodies, rood-wit-blauwe schmink en bier: duizenden mensen genieten van Koningsnacht

De Markt in Delft is vrijdagavond goed bezocht
© Omroep West
DEN HAAG - De bakkers hebben de gele room en oranje glazuur klaarstaan voor de tompoucen, kroegen hebben een extra fust bier besteld bij de groothandel en de oranje bloemenkettingen én rood-wit-blauwe schmink zijn in bijna iedere winkel te vinden. Dat kan maar één ding betekenen: Koningsdag staat op het punt van losbarsten. Maar veel mensen zijn traditiegetrouw al begonnen met het bouwen van feestjes tijdens Koningsnacht. Ook in Den Haag, Delft en Gouda vieren duizenden feestvierders vrijdagavond al de verjaardag van de koning.
In Den Haag zijn maar liefst zes podia opgebouwd om Koningsnacht te vieren tijdens het The Life I Live Festival. Op het Lange Voorhout staan drie podia: twee voor de liefhebbers van pop-, jazz- hiphop- en electrobandjes en de derde is een silent disco.
Iets verderop staat al een handjevol mensen te swingen in een tent met een koptelefoon op hun hoofd. Wat er precies wordt gedraaid in de silent disco is voor buitenstaanders een raadsel. Maar na een minuut zingen twee vrouwen 'You can dance, you can jive'. Daardoor is het voor andere feestgangers in Den Haag in één klap duidelijk dat de mensen in de tent losgaan op 'Dancing Queen' van ABBA.

Oranjekoorts in Delft

Ook in Delft wordt Koningsnacht groots gevierd. Op de Markt is een groot terrein afgezet met oranje en witte schermen voor 'Oranjekoorts'. 'De Markt loopt al behoorlijk vol. Het kleurt steeds meer oranje hier', vertelt een verslaggever aan het begin van de avond.
'Koningsnacht en -dag zijn het beste in Delft, dus ik kom hier elk jaar', roept een jongen met een knaloranje bril en rood-wit-blauwe vlaggetjes op zijn wangen boven de muziek uit. 'Het is alleen maar gezelligheid', legt hij uit. 'En lekker veel bier drinken', voegt de feestganger toe. 'Ik heb de muntjes al binnen!'
Even verderop staat een groepje studenten in oranje voetbalshirts en hoodies voorzichtig te dansen. 'We vieren Koningsnacht al drie jaar achter elkaar hier met z'n allen, het is een beetje een ritueel geworden', vertelt de enige vrouw in het gezelschap.
Naar welke artiest de studenten het meest uitkijken, is meteen duidelijk. 'Bilal Wahib!', roepen ze in koor waarna ze zijn nummer 'Tigers' beginnen te zingen.
Feestgangers proosten op de koning
Ondertussen wordt verderop de eerste polonaise gestart op de Markt. Mannen en vrouwen in oranje broeken, jassen en met oranje hoedjes en stropdassen kronkelen achter elkaar aan terwijl de muziek steeds harder klinkt. 'Ik was hier vorig jaar en het was zo leuk dat ik er dit jaar weer ben', vertelt een jonge man met een oranje muts op. 'Ik heb echt zin in het optreden van SJAAK', gaat hij verder.
Een vriend, die nog steeds een oranje zonnebril draagt terwijl de zon achter het stadhuis is verdwenen, slaat een arm om zijn nek. 'We gaan er een heel gezellige avond van maken met zoveel mogelijk mensen', schreeuwt de man. 'En vooral dames', voegt hij met een grijns toe.
In de buurt van de Nieuwe Kerk staan twee vriendinnen met een drankje in hun hand. 'We komen eigenlijk nooit naar Delft, behalve met Koningsnacht', vertelt een van de twee meiden. 'Er zijn veel gezellige mensen, we gaan lekker zuipen én natuurlijk de verjaardag van Willem vieren', voegt de ander toe waarna het duo hard 'Happy birthday' begint te zingen.

Groot feest in Gouda

Niet alleen op de Markt in Delft drinken en dansen de feestgangers erop los, ook op de Markt in Gouda is alles uit de kast getrokken om van Koningsnacht een grote knalfuif te maken. Dat is te merken ook. Het centrum van Gouda staat vol met mensen die springen en luidkeels meeblèren op de plaat die Joël Borelli inzet. 'Het staat echt ramvol hier', zegt een verslaggever van Omroep West.
Bij het stadhuis is ook een VIP-deck opgebouwd die uitzicht geeft over de feestvierende menigte. 'Mijn schoonzoon zit in de organisatie van dit feest, daarom mogen we hier staan. Daar boffen we echt mee', lacht een vrouw die genietend rondkijkt met een wit wijntje in de hand.
'Er is leuke muziek en lekker bier, het is echt een top feest', zegt een groepje jongeren met duidelijk al wat drankjes achter de kiezen. 'We drinken er hier nog een paar en dan gaan we nog even op zoek naar een afterparty ergens in de stad', vertelt één van hen wanneer het feestprogramma op de Markt bijna is afgelopen.
Maar ondanks dat het georganiseerde feest in het centrum bijna ten einde loopt, bleef het nog lang onrustig in de stad.