Personeelstekort bij de politie loopt op: 'We hebben alles wat erbij kan nodig'

Mohammed el Arrag (l) bij de wervingsbus
© Omroep West
REGIO - Het personeelstekort bij de politie is groot en loopt tot 2028 alleen maar op in onze regio. Daarom zet de politie alle zeilen bij en staat er iedere week op een andere plek een wervingsbus. Voorbijgangers kunnen agenten het hemd van het lijf vragen over hun werk en de politieopleiding. 'Ik wil al heel lang bij de politie, ik vind het gaaf met achtervolgingen, enzo', zegt een scholier.
De opvallende blauwe bus van de politie staat deze week op het Koningin Julianaplein in Voorburg. De vier agenten in uniform trekken veel bekijks. Scholieren, ouders met kleine kinderen, mensen mét en zonder baan krijgen uitleg over het werk van een agent.
'Ik vind het knap hoe ze Nederland veilig houden', zegt een 14-jarige scholier die middagpauze heeft. 'Ik ben wel echt enthousiast geworden en ga zeker kijken wat ik moet doen om politieagent te worden.' Bij een man die de supermarkt uit komt, hebben de agenten minder geluk. 'Ik heb al een baan, dus ik zie mezelf niet op korte termijn naar de politie overstappen. Ik heb wel een sticker gevraagd voor mijn kinderen', lacht hij.

Vergrijzing zorgt voor uitstroom

De politie kampt met een enorm personeelstekort. Dat komt door de vergrijzing en de krapte op de arbeidsmarkt. Daar komt bij dat er in het verleden enorm is bezuinigd op de politie, waardoor er weinig personeel werd aangenomen.
Vooral in de Randstad is het aantal openstaande vacatures groot. Uit cijfers die de NOS eerder opvroeg blijkt dat de Eenheid Den Haag 302 fulltime agenten tekort komt en dat loopt de komende jaren op naar 340. Het basisteam Zoetermeer heeft 15 mensen te weinig, dat is 15 procent van de totale bezetting.

Te spannend

Een groep scholieren luistert geduldig naar het verhaal van de agenten, maar ziet een baan bij de politie niet zitten. 'Het spreekt me niet echt aan, beetje te spannend', zegt een havo-leerling. 'Politieagenten maken heel veel geweld mee tegenwoordig. Als jongeren gaan vechten, moet de politie optreden. Nou daar hoef ik niet bij te staan', legt een klasgenoot uit.
Even later treffen politieagent Mohammed el Arrag en zijn collega's toch weer een enthousiasteling. 'Ik dacht dat ik te oud was, ik ben boven de dertig. Ik ben vooral geïnteresseerd in de forensische kant. Daar heb ik meer informatie over gekregen en dat ga ik rustig bekijken', zegt een vrouw die de wervingsbus toevallig tegenkwam bij het boodschappen doen.
De wervingsbus op het Koningin Julianaplein in Voorburg
© Omroep West
'We zoeken iedereen tussen de 17,5 en 61 jaar', zegt El Arrag. 'We hebben alles wat erbij kan nodig. Vier keer per jaar start er een opleiding voor zeventig tot tachtig mensen.' De wervingsacties op woensdagen zijn het hele jaar. 'We staan steeds ergens anders in de eenheid. Van Lisse tot Den Haag, van Leiden tot Gouda.'
De concurrentie op de arbeidsmarkt is enorm, maar daar maakt El Arrag zich geen zorgen om. Hij vindt het vooral een leuke baan. 'We hebben niet alleen te maken met agressie, het is echt een afwisselend beroep met veel uitdagingen. We hebben veel mogelijkheden om door te groeien binnen de organisatie. Het is nooit saai, daarin zijn we echt verschillend van andere organisaties.'