'Arbeidsongeschikte' verhuizer tilt werkgever en werkt stiekem bij concurrent

Foto ter illustratie
© ANP
ZOETERMEER - Een werknemer van verhuisbureau Draagkracht uit Zoetermeer is, terwijl hij thuiszat omdat hij arbeidsongeschikt was, aan de slag gegaan bij een concurrent. Hier deed hij hetzelfde werk als waarvoor hij in Zoetermeer was afgekeurd. De man werd hierop door Draagkracht op staande voet ontslagen, waarna de 'arbeidsongeschikte' werknemer een schadevergoeding van 35.000 euro eist.
De werknemer komt op 1 februari 2020 in dienst van het verhuisbedrijf. Na iets meer dan twee jaar krijgt de man fysieke klachten en in juli van 2022 wordt hij arbeidsongeschikt verklaard.
De man bezoekt een aantal keer de bedrijfsarts. Uit een rapport blijkt dat het werk te zwaar is. Het is niet passend voor de fysieke gesteldheid van de medewerker. Ook is er voor Draagkracht geen mogelijkheid om het werk wel passend te maken.

Opvallende melding

Daarop wordt besloten een zogenaamd Tweede Spoortraject in te zetten. Dat betekent dat de medewerker op zoek gaat naar een andere werkgever, waar hij wel passend werk uit kan voeren.
Terwijl dit proces loopt krijgt Draagkracht ineens een opvallende melding. De medewerker zou zijn gaan werken bij een verhuisbedrijf uit Den Haag. Draagkracht stuurt een recherchebureau achter de man aan. De rechercheurs ontdekken dat de werknemer op twee dagen urenlang vrachtwagens laadt en lost, werk dat vergelijkbaar is met zijn oude werk en waar hij voor afgekeurd is.

Voor een deel verzonnen klachten

Draagkracht is woedend en ontslaat de medewerker op staande voet. Volgens Draagkracht heeft de medewerker zijn klachten voor een deel verzonnen, het bedrijf voorgelogen en heeft hij gehandeld in strijd met het concurrentiebeding.
De werknemer ontkent dat het rapport van de rechercheurs over hem gaat. Hij vindt het ontslag dan ook niet terecht en eist voor de rechtbank in Den Haag een schadevergoeding van ruim 35.000 euro.

Ontslag is wel terecht

Draagkracht vindt uiteraard dat het ontslag wel terecht is en eist in diezelfde zaak juist een schadevergoeding van meer dan 5000 euro van de werknemer. Dit zijn de kosten die de bedrijfsrechercheurs hebben gemaakt om achter de nieuwe baan van de medewerker te komen.
De rechtbank vindt het ontslag echter terecht. De man mocht wel op zoek naar andere baan, maar niet voor hetzelfde werk als waarvoor hij is afgekeurd. Daarom is het ontslag terecht en krijgt de man geen schadevergoeding.

Juridische kosten

Hij hoeft Draagkracht echter ook niet te betalen. Het bedrijf heeft niet goed uitgelegd waarom de kosten gemaakt zijn en de werknemer kan hierdoor hier niet voor verantwoordelijk worden gehouden. Wel moet de ontslagen medewerker de juridische kosten van ruim 500 euro van Draagkracht vergoeden.