Sana met ernstige spierziekte kan dankzij nieuwe robotarm zelf eten: 'Koud voor het in je mond zit'

Sana zit in een aangepaste scootmobiel
© Omroep West
ZOETERMEER - De 18-jarige Sana heeft een ernstige spierziekte waardoor ze in haar hele lichaam vrijwel geen kracht heeft. Dat betekent dat ze haar armen niet omhoog kan doen waardoor zelf eten onmogelijk is. Elke dag moeten haar ouders of een verzorger haar helpen met eten en drinken, maar voor hoe lang nog? Een nieuwe 'eetrobotarm' kan misschien hulp bieden.
'Iedereen wil zelfstandig zijn toch? Ik wil niet een uur op mijn moeder wachten als ze even niet thuis is en ik wel honger of dorst heb', zegt Sana vanuit haar aangepaste scootmobiel.
Ze is als ervaringsdeskundige aanwezig bij het Experimenteerhuis in Zoetermeer, waar leerlingen aan de slag gaan met de nieuwe 'eetrobotarm'. Leerlingen testen hier hoe de arm in de praktijk werkt en hoe deze kan worden verbeterd. Sana is proefpersoon.
Leerlingen testen een nieuwe eetrobotarm
© Omroep West
'Ik vind het mooi en fijn dat ik anderen kan helpen door zo mee te werken met dit', zegt de 12-jarige leerling Levi, die zelf kerngezond is. 'Hopelijk vinden we zo een goede robot voor deze mensen.'
Tijdens allerlei verschillende brainstormsessies worden robotarmen geprobeerd. 'Weet u hoe moeilijk dit is? Diep respect voor mensen die zo moeten eten', zegt een scholier op de vraag of zij dit ook zouden kunnen.

'Eten koud voordat het in je mond zit'

'Het meest vervelende van de huidige robotarmen is dat ze zo langzaam zijn', weet Sana uit ervaring. 'Ja, er kan dan niks fout gaan, maar bij het derde hapje is al mijn eten al koud. Ik hoop dat de nieuwe robotarmen een stuk sneller zullen zijn.'
Begeleider Gerda legt uit dat de nieuwste eetrobotarmen zelfs zijn mee te nemen in een rugzak en naar een restaurant. Goed nieuws dus voor mensen die niet zelfstandig kunnen eten.
Sana in brainstorm les voor nieuwe eetrobotarm
© Omroep West
Dan is het moment voor Sana daar om de nieuwste eetrobotarm te proberen. Ze kan alleen haar vingers bewegen dus krijgt ze twee ronde knoppen, in elke hand één. De begeleider legt uit hoe het werkt en dan gebeurt het: de arm beweegt, het bord draait rond op tafel en de eerste hap appelmoes wordt netjes van het bord geschept.

'Wow, dit is gaaf'

Sana neemt een hap. Haar reactie spreekt boekdelen. 'Wow, dit is gaaf.' De steeds zo spraakzame Sana is even stil, want met de ontwikkeling van onder andere deze eetrobotarm kan ze weer volledig zelfstandig eten. 'Leven zoals elk mens wil, ik ben blij dat dit tegenwoordig met techniek kan', zegt Sana.
Robotarm-leverancier Sarkow verzamelt alle input van de dag en zal hiermee mogelijk betere robotarmen maken, zodat mensen zoals Sana beter en zelfstandiger kunnen leven.

Meerdere leerlingen

Het experiment met de nieuwe arm komt voort uit een samenwerking tussen studenten verpleegkunde van MboRijnland, studenten ICT van De Haagse Hogeschool en leerlingen van het Technasium ONC Parkdreef en Melanchthon Bergschenhoek.
'Iedere leerling heeft zijn eigen niveau en discipline, juist door ze bij elkaar te zetten en hetzelfde probleem voor te schotelen, worden ze samen creatief en bedenken ze hopelijk iets nieuws', zegt projectleider Arianne Riedijk van MboRijnland.