Na 'flapdrol' toch wethouder: 'Het was wel even spannend'

Wim Blansjaar, fractievoorzitter Partij Democratie voor Zoetermeer I
© PDvZ
ZOETERMEER - Met de hakken over de sloot is Wim Blansjaar (PDvZ) de nieuwe wethouder van cultuur in Zoetermeer. Nadat hij de directeur van museum De Voorde een flapdrol noemde, twijfelde een meerderheid van de gemeenteraad aan zijn benoeming. Maar maandagavond kreeg Blansjaar het voordeel van de twijfel. 'Ik ben blij dat het achter de rug is,' zei de kersverse wethouder, nadat de stemmen waren geteld.
De afgelopen drie weken waren spannend voor de Partij Democratie voor Zoetermeer-politicus. Tijdens de vorige raadsvergadering stemden negentien leden van de Zoetermeerse gemeenteraad voor zijn aanstelling en negentien tegen. 'Ik heb de afgelopen tijd wel wat mensen gebeld en uitleg gegeven,' vertelt Blansjaar maandagavond na de felicitaties van familie en raadsleden.
Blansjaar struikelde over zijn uitlatingen tegen museumdirecteur Hans van der Bunte. In een gesprek over de toekomst van het inmiddels gesloten museum De Voorde, noemde hij hem 'een flapdrol of iets van die strekking'.

Olifant door porseleinkast

Daar kwam bij dat dat de beoogd wethouder, die nota bene cultuur in zijn portefeuille krijgt, zich vorige maand op sociale media negatief uitliet over de ontzameling van het museum en de rol van Van der Bunte. 'Deze man verkwanselt ons erfgoed. Nu pas ontdekt hij wat er in het depot staat. Deze man gaat als een olifant door een porseleinkast,' schreef Blansjaar op Facebook.
In juni 2022 beëindigde het stadsbestuur van Zoetermeer de subsidie aan museum De Voorde, omdat de bezoekersaantallen tegenvielen. Begin 2023 sloot het museum definitief de deuren. De volledige collectie van het museum is nu uitgestald in een leegstaand pand in het Stadshart. Inwoners mogen meedenken over de waarde van de spullen en waar ze naartoe zouden moeten.
De kandidaat-wethouder bood zijn excuses aan voor zijn uitlatingen en maandagavond gaat hij opnieuw door het stof in de gemeenteraad. 'Wat ik schreef op Facebook was dom. Ik dacht: ik ben geen wethouder, dus ik kan wel reageren. Dat was een inschattingsfout.'

Steunbetuigingen

Hij zegt vanuit de Zoetermeerse cultuursector veel steunbetuigingen te hebben gekregen. 'Daar ben ik heel blij mee. Ik voel me daardoor gesterkt.' Blansjaar benadrukt dat hij snel aan de slag kan, omdat hij zijn zieke partijgenote Willeke Mertens al eerder verving. 'Als er een andere kandidaat moet komen, moet die eerst een half jaar ingewerkt worden. Daarom dacht ik: ik waag nog een poging.'
En met succes. De 38 raadsleden - één lid is afwezig en stemt dus niet- gaan één voor één het speciaal opgebouwde stemhokje in aan de zijkant van de raadszaal en doen vervolgens hun stembriefje in een glazen pot. De uitslag is 21 stemmen voor en 18 tegen zijn benoeming.

Meteen aan de wethouderstafel

Na afloop haalt Wim Blansjaar opgelucht adem. 'Het was wel even spannend. Nee, ik heb er niet slecht van geslapen, het was gezonde spanning. Ik ga straks wat mensen appen om het te laten weten. En dan aan de slag.' Hij hoeft niet terug naar zijn stoel in de raadszaal, maar mag meteen plaatsnemen aan de wethouderstafel.